ΟΔΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ - ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΗ

Η ινομυαλγία ανήκει στα ρευματικά νοσήματα και δυστυχώς πρόκειται για μια πάθηση που  συχνά αργεί να διαγνωστεί, καθώς μπορεί να εμφανίζει πολλά και διαφορετικά συμπτώματα, ενώ δεν υπάρχουν ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις που να την επιβεβαιώνουν. 

Πρόκειται για διαταραχή που χαρακτηρίζεται από διάχυτους μυοσκελετικούς πόνους, που συνοδεύονται από κόπωση, προβλήματα ύπνου, μνήμης και εναλλαγές στη διάθεση. Μερικές φορές τα συμπτώματα της ινομυαλγίας πυροδοτούνται από έναν τραυματισμό, μια χειρουργική επέμβαση, μια λοίμωξη ή μετά από μια περίοδο έντονου στρες.

Οδήγηση και ινομυαλγία: Γιατί είναι τόσο δύσκολη;
"Η οδήγηση προϋποθέτει συγκεκριμένη θέση και κινήσεις που μπορεί να επιδεινώνουν τον πόνο, ενώ οι ειδικοί θεωρούν πως η αϋπνία και ο κακός ύπνος συχνά συνοδεύουν την πάθηση αυτή. Τα παραπάνω εξηγούν τα αυξημένα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα σε ανθρώπους με ινομυαλγία", σχολιάζει η Αθανασία Παππά, ασθενής με χρόνιο νόσημα η ίδια και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ).

"Συχνά οι ασθενείς με ινομυαλγία δηλώνουν ότι ξεχνούν που βρίσκονται ή που θέλουν να πάνε. Αυτό είναι μια τρομερή αίσθηση, που δεν μπορείς να φανταστείς! Άλλοι ασθενείς, δεν μπορούν να μείνουν καθιστοί για πάρα πολύ ώρα καθώς πονούν στη πλάτη ή στη μέση, στα γόνατα και στα άκρα. Επιπλέον μερικοί ασθενείς με ινομυαλγία ανησυχούν για τις κρίσεις πανικού ενώ ορισμένοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ισορροπίας και ζάλης. Κατά καιρούς μπορούμε να ξεχάσουμε μια γνωστή διαδρομή, να χαθούμε και να μην έχουμε την ικανότητα προσανατολισμού!
Είναι επίσης πολύ σύνηθες να βιώσει κάποιος αιφνίδια σκοτοδίνη! Αυτό μπορεί να συμβεί και για μικρότερης σημασίας πράξεις όπως για παράδειγμα, η αλλαγή λωρίδας κυκλοφορίας, ο προσανατολισμός σε άγνωστη περιοχή, ακόμα και η χρήση των υαλοκαθαριστήρων. Επιπλέον, επιβάτες, τηλέφωνο ή το αγαπημένο μας τραγούδι στο ραδιόφωνο μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή από την οδήγηση".

Οδήγηση και ινομυαλγία
Άλλοι παράγοντες που καθιστούν την οδήγηση και τα ταξίδια προβληματικά για τους ασθενείς με ινομυαλγία είναι η ευαισθησία στο θόρυβο, στα φώτα, στις οσμές, στη θερμοκρασία και όλα αυτά συμβάλουν στην επιδείνωση του πόνου, της ζάλης, της ναυτίας και του τρόμου και προκαλούν κεφαλαλγία και εξάντληση.
Η διάσπαση της προσοχής που σχετίζεται με όλα αυτά είναι ένας παράγοντας πρόκλησης θανατηφόρων ατυχημάτων, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τη ζωή του ασθενούς αλλά και τη ζωή άλλων ανθρώπων.
Τέλος, η παρατεταμένη ακινησία στη θέση οδήγησης μπορεί να προκαλέσει πόνους στα κάτω άκρα. "Ο πόνος αυτός μπορεί να κάνει αδύνατη τη μετακίνηση του ποδιού από το γκάζι στο φρένο ή στη πίεση του συμπλέκτη για αλλαγή ταχύτητας", μας λέει η Αθανασία Παππά.

Διαβάστε εδώ συμβουλές για να γίνει πιο εύκολη η οδήγηση με ινομυαλγία
Previous Post Next Post