ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΟΝΤΑΙ

Γνωρίζουμε κάποια πράγματα για το φαγητό τα οποία, τα αναμεταδίδουμε χωρίς να έχουμε ελέγξει αν ισχύουν. Κάποια πράγματα δεν ίσχυαν ποτέ, άλλα τροποποιήθηκαν από νεότερα πειράματα και άλλα δεν τα είχαμε ακούσει σωστά. Ας δούμε λοιπόν κάποιους μύθους που δεν είναι έτσι όπως τους ξέρουμε.

ΤΑ ΑΥΓΑ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι τα αυγά μπορεί να βλάψουν την καρδιά γιατί έχουν χοληστερίνη. Ωστόσο, μελέτες του Royal School of Medicine στη Βρετανία αποκάλυψαν ότι η χοληστερίνη από τη διατροφή δεν έχει καμία σχε΄ση με τη χοληστερίνη στο αίμα ούτε προκαλεί καρδιαγγειακές παθήσεις. Τα αυγά περιέχουν πολύ χαμηλή ποσότητα κορεσμένων λιπών

ΤΑ ΦΡΕΣΚΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΑΨΥΓΜΕΝΑ
Πολλές μελέτες έχουν καταδείξει ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι το ίδιο θρεπτικά όσο τα φρέσκα.

ΤΟ ΒΡΑΔΥΝΟ ΦΑΓΗΤΟ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Αντίθετα με το τι πιστεύουν πολλοί, διατροφολόγοι ισχυρίζονται ότι το να τρώει κανείς αργά το βράδυ δεν επηρεάζει το φαγητό του. Για την ακρίβεια, το συνολικό άθροισμα των θερμίδων που καταναλώνει κανείς όλη την ημέρα και το βράδυ είναι αυτό που καθορίζει το βάρος.

ΕΞΙ ΜΙΚΡΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ
Μελέτη του 2013 που παρουσιάστηκε στο Αmerican Diabetes Association κατέρριψε την άποψη ότι τα μικρά συχνά γεύματα μπορούν να ενισχύσουν την απώλεια βάρους. Η μελέτη, η οποία βασίστηκε στην παρατήρηση 54 συμμετεχόντων επί 12 εβδομάδες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δύο μεγάλα γεύματα την ημέρα οδηγούν στην ταχύτερη μείωση του σωματικού δείκτη μάζας.

ΤΟ ΜΟΝΟ "ΚΑΛΟ" ΚΡΑΣΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ
Ερευνητές έχουν δείξει ότι και άλλα ποτά, αν καταναλωθούν με σύνεση έχουν τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα όπως το κόκκινο κρασί. Όλα τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν αιθανόλη, η οποία αυξάνει το επίπεδο της "καλής χοληστερίνης", μειώνοντας τον κίνδυνο εμφράγματος.

ΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΑΧΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ
Μελέτη του Πανεπιστημίου Curtin University of Technology του Περθ της Αυστραλίας κατέδειξε ότι τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα είναι και θρεπτικά και δεν περιέχουν πολλές θερμίδες.

ΤΟ ΜΕΛΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ
Παρά το γεγονός ότι το μέλι είναι πιο φυσικό προϊόν από την λευκή ζάχαρη, έχει περισσότερες θερμίδες. Περιέχει επίσης φρουκτόζη, η οποία αν καταναλωθεί σε ποσότητες συμβάλλει στην αύξηση του βάρους και σε άλλα προβλήματα υγείας.

ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΘΡΕΠΤΙΚΑ
Έρευνα του Πανεπιστημίου Stanford University το 2012 υποστήριξε ότι τα βιολογικά προϊόντα δεν είναι περισσότερο θρεπτικά από τα "συμβατικά". Επιπλέον, μπορεί τα τελευταία να περιέχουν υψηλότερη ποσότητα φυτοφαρμάκων, όχι όμως πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΨΩΜΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΥΚΟ
Δεν σημαίνει ότι κάθε μαύρο ψωμί είναι φτιαγμένο από ολικής άλεσης αλεύρι και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Το σκούρο χρώμα μπορεί να οφείλεται ακόμα και σε χρωστικές ουσίες. Γι' αυτό, είναι προτιμότερο να επιλέγετε άρτους που είναι ολικής αλέσεως.

ΟΛΟΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ
Παρά το γεγονός ότι η πρωτεΐνες είναι σημαντικές για την υγεία, η υπερβολική πρόσληψή τους μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για το συκώτι και τα νεφρά. Ιδανικά, η πρόσληψη πρωτεϊνών, πρέπει να αντιστοιχεί στο 10 με 15% της καθημερινής διατροφής, γεγονός που μεταφράζεται σε 55g για τους άνδρες και 45g για τις γυναίκες .

ΟΙ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΠΑΧΑΙΝΟΥΝ
Πολλοί πιστεύουν ότι αν μειώσουν την κατανάλωση υδατανθράκων θα χάσουν βάρος και θα είναι υγιείς. Οι ειδικοί ωστόσο λένε το αντίθετο. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος διατροφής του Πανεπιστημίου του Βέρμοντ, Jean Harvey-Berino, οι υδατάνθρακες δεν είναι από μόνοι τους παχυντικοί. Σύνθετοι υδατάνθρακες σε σιτηρά, φρούτα και λαχανικά δίνουην στο σώμα ενέργεια και γι' αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικοί. Αντίθετα οι υδατάνθρακες που πρέπει να αποφεύγονται είναι οι απλοί ή σύνθετοι που περιέχονται στο λευκό αλεύρι και τη σόδα.

ΜΟΝΟ Η ΕΝΤΟΝΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ
Αν και η έντονη άσκηση μπορεί να βοηθήσει στο να χάσετε θερμίδες σε σύντομο χρονικό διάστημα, η μέτριας έντασης άσκηση όπως το περπάτημα, η ποδηλασία και ο χορός είναι εξίσου ευεργετικές μακροπρόθεσμα.

Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΓΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΧΑΣΕΤΕ ΒΑΡΟΣ
Η κατάργηση γευμάτων δεν είναι καλός τρόπος αν θέλετε να χάσετε βάρος. Έχει παρατηρηθεί ότι όσοι καταργούν ένα γεύμα νιώθουν πιο πεινασμένοι και τρώνε πιο πολύ απ' ότι σε αντίθετη περίπτωση

ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΠΡΟΣΘΕΤΕΙ ΝΑΤΡΙΟ ΣΤΟ ΦΑΓΗΤΟ
Η προσθήκη μαγειρικού αλατιού σε νερό που βράζει μπορεί να κάνει το φαγητό πιο θρεπτικό! Σύμφωνα με τον Αμερικανό συγγραφέα Harold McGee, ο οποίος ασχολείται με την διατροφική επιστήμη, "το αλάτι σε μαγειρικό νερό αποτρέπει την απώλεια των θρεπτικών συστατικών από τα λαχανικά στο νερό". Επιπλέον μειώνει το χρόνο μαγειρικής.

ΟΙ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΛΙΠΟΣ
Σύμφωνα με μελέτη του Universidad Autónoma de Madrid in 2012, δεν υπάρχει σχέση μεταξύ τηγανητού φαγητού και κινδύνου καρδειαγγειακής νόσου. Οι ερευνητές βρήκαν ότι είναι το είδος του λαδιού που χρησιμοποιείται για το τηγάνισμα αυτό που καθορίζει αν το φαγητό είναι υγιεινό ή όχι.
Previous Post Next Post