ΚΑΤΑΚΡΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΤΟΝ UCK ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Κόσοβο επέκρινε την κυβέρνηση του Κοσόβου επειδή προσέλαβε ως σύμβουλο του πρωθυπουργού έναν καταδικασμένο για εγκλήματα πολέμου πρώην διοικητή του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK).

«Καταδικασμένοι εγκληματίες πολέμου δεν έχουν θέση στην κυβέρνηση του Κοσόβου», έγραψε αργά χθες το βράδυ στο Twitter ο πρεσβευτής Φίλιπ Κόσνετ.

Ο Σουλεϊμάν Σελίμι, καταδικασμένος σε κάθειρξη επτά ετών για εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν ο ίδιος και τα στρατεύματά του στη διάρκεια του πολέμου του 1998-99, διορίσθηκε σύμβουλος του πρωθυπουργού Ραμούς Χαραντινάι μερικές ημέρες μετά την αποφυλάκισή του.

Οι ηγέτες όλων των κομμάτων θα πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν τέτοια άτομα. Τέτοια υποστήριξη θέτει υπό αμφισβήτηση την προσήλωση του Κοσόβου στο κράτος δικαίου, υπογράμμισε ο Κόσνετ.

Η Ουάσινγκτον είναι από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά. Όμως τις τελευταίες εβδομάδες η αμερικανική κυβέρνηση έχει επικρίνει τον Χαραντινάι επειδή επέβαλε δασμούς 100% στα προϊόντα της Σερβίας, σταματώντας όλες τις σερβικές εξαγωγές στο Κόσοβο, και τον έχει καλέσει να αναιρέσει την απόφασή του ή να υποστεί τις συνέπειες.

Ο Σελίμι αποφυλακίσθηκε υπό επιτήρηση στις 25 Ιανουαρίου, πριν ολοκληρώσει την έκτιση της ποινής του, τον Σεπτέμβριο 2020.

Από το EL.GR

Previous Post Next Post