ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΑΪΑΜΙ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ

Η  Ακαδημία Αρχιμήδης Archimedean Academy στο Μαϊάμι είναι ένα δημόσιο σχολείο που στοχεύει στην εκμάθηση των νέων μυαλών στην τέχνη της σκέψης μέσω της διδασκαλίας των Μαθηματικών, της Ελληνικής Γλώσσας και της Φιλοσοφίας.

Η  Ακαδημία Αρχιμήδης, που εξυπηρετεί περισσότερους από 1.140 πολυπολιτισμικούς, πολύγλωσσους σπουδαστές, έχει συστηματικά καταταγεί μεταξύ των δημόσιων και ιδιωτικών σχολών κορυφαίων επιδόσεων της πολιτείας της Φλώριδας και των ΗΠΑ γενικότερα.

Πρόσφατα, η Washington Post κατέταξε το σχολείο στη θέση 30 μεταξύ 22.000 σχολείων σε εθνικό επίπεδο. Έχει λάβει πολλά βραβεία σε ακαδημαϊκούς και αθλητικούς αγώνες με την πάροδο των ετών.

"Το 97 τοις εκατό των αποφοίτων κερδίζει υποτροφίες ή είσοδο σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ", λέει ο διευθυντής του Ανωτέρου Ωδείου Αρχιμήδης Δημήτριος Δημόπουλος.

Η αποστολή της Ακαδημίας είναι "να ξεκινήσει το νεαρό μυαλό στην τέχνη της σκέψης" μέσω της διδασκαλίας των Μαθηματικών και της Ελληνικής Γλώσσας.

Το πράγμα που μου αρέσει περισσότερο είναι ότι έχω φοιτητές από όλο τον κόσμο. Τους ρωτάω στα ελληνικά, απαντούν στα ελληνικά
σημειώνει ο Δημήτρης Τιμπίλης που διδάσκει μαθηματικά και δράμα.

Μόνο το 5% των μαθητών έχουν κάποια ελληνική κληρονομιά. Τα υπόλοιπα έχουν διαφορετικό υπόβαθρο, συμπεριλαμβανομένων των Λατινοαμερικάνων, των Ανατολικών Ασιατών και των Αφρικανών.

Εκτός από την ενδυνάμωση της αυτοπειθαρχίας στους μαθητές, ο Αρχιμήδης τους απαιτεί να παρακολουθήσουν μαθήματα 2 ½ ώρες την ημέρα στα ελληνικά - όχι μόνο τα ελληνικά αλλά και άλλα μαθήματα, και είναι περίεργο να δούμε μαθητές όχι από ελληνοαμερικανικά νοικοκυριά που μιλάνε στα ελληνικά στους διαδρόμους και στις τάξεις , και έρχονται στο σχολείο τα Σάββατα για να συμμετάσχουν σε προγράμματα, ένα πρότυπο για τα σχολεία σε όλη τη χώρα.

Σε αυτό το σχολείο, σχεδόν αισθάνομαι ότι είμαι λίγο Ελληνίδα κι εγώ," λέει η φοιτήτρια Karen Laurent.

Ο Αρχιμήδης ιδρύθηκε από επιτροπή εξεχόντων Ελληνοαμερικανών κατοίκων του Μαϊάμι την άνοιξη του 2002. Τον Αύγουστο του 2005, η Ακαδημία Αρχιμήδης άνοιξε το γυμνάσιο με την ονομασία Archimedean Middle Conservatory με 60 φοιτητές. Τον Αύγουστο του 2008, η Ακαδημία Αρχιμήδης άνοιξε το γυμνάσιο με την επωνυμία Archimedean Upper Conservatory με περίπου 60 μαθητές.

Το διδακτικό προσωπικό είναι περήφανο για τα ακαδημαϊκά του επιτεύγματα και για το ρόλο που διαδραματίζει το σχολείο στη διατήρηση του ελληνικού πολιτισμού και κληρονομιάς.

Επισημαίνουν ότι υπάρχει ανάγκη να αναπαραχθεί αυτό το επιτυχημένο μοντέλο και σε άλλα μέρη των ΗΠΑ.

Αν δεν το κάνουμε αυτό θα ήταν μεγάλη ζημιά όχι μόνο για τους Ελληνοαμερικανούς και την ελληνική διασπορά αλλά και για την ίδια την Ελλάδα", καταλήγει ο σκηνοθέτης Δημόπουλος.

Από το Greek Reporter
Article by Tasos Kokkinidis
Απόδοση στα Ελληνικά Vassilios Canellos
Previous Post Next Post