ΕΞΥΠΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ

ΕΞΥΠΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ

Κλείστε τα δωμάτια που δεν χρησιμοποιείτε
Εάν υπάρχουν κάποια δωμάτια στο σπίτι σας τα οποία δεν χρησιμοποιείτε και τόσο συχνά, κλείστε τα. Οι κλειστές πόρτες εμποδίζουν τον κρύο αέρα από το να κυκλοφορεί στο υπόλοιπο σπίτι και κρατάνε τη θερμότητα από τα καλοριφέρ και το τζάκι στα δωμάτια που χρησιμοποιείτε.

Ενίσχυση με αλουμινόχαρτο
Για να μην χάνετε θερμότητα από τα καλοριφέρ που βρίσκονται σε εξωτερικούς τοίχους βάλτε αλουμινόχαρτο πίσω από τα σώματα αυτά. Σύμφωνα με την Sophie Neuberg, υπεύθυνη για τις εκστρατείες της φιλανθρωπικής οργάνωσης “Friends of the Earth,” το αλουμινόχαρτο εμποδίζει τη ζέστη να περάσει από τον τοίχο και την ανακλά πίσω στο δωμάτιο. Το αλουμινόχαρτο που έχετε στη κουζίνα σας αρκεί.

Επενδύστε σε ένα ειδικό μπαλόνι καμινάδας
Ένα σημαντικό μέρος της θερμότητας χάνεται από την καμινάδα. Μπορείτε να εμποδίσετε τον κρύο αέρα να μπαίνει στο σπίτι σας από την καμινάδα είτε κλείνοντας το ειδικό τάμπερ είτε αγοράζοντας ένα ειδικό μπαλόνι για καμινάδες, σύμφωνα με την διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων Claire Potter. Το μπαλόνι το οποίο τοποθετείται μέσα στην καμινάδα εμποδίζει τον κρύο αέρα να μπαίνει στο σπίτι. Το μπαλόνι αυτό θα πρέπει να το βγάζετε όταν ανάβετε το τζάκι.

Τοποθετήστε κι άλλα χαλιά
Εκτός από το ότι ομορφαίνουν το σπίτι σας, τα χαλιά εμποδίζουν τον κρύο αέρα να ανεβαίνει από το πάτωμα στο δωμάτιο. Ειδικότερα εάν το δάπεδο δεν είναι μονωμένο, μπορεί να έχετε μέχρι και 10% απώλεια της θερμότητας σύμφωνα με το Αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Ενέργειας. Τα χαλιά και οι μοκέτες είναι άριστα μονωτικά υλικά και θα σας ζεσταίνουν και τα πόδια.

Όσο πιο χοντρές κουρτίνες τόσο πιο καλές
Για να μειώσετε τις απώλειες της θερμότητας από τα παράθυρα βάλτε κουρτίνες με θερμαντική επένδυση ή κουρτίνες μπάνιου από PVC οι οποίες είναι και οικονομικότερες, σύμφωνα με τον Carl Brennand, assistant manager της ιστοσελίδας Moneymagpie. Επίσης, οι  κουρτίνες μπροστά από την πόρτα σας βοηθούν να κρατάτε το σπίτι σας ζεστό.

Καλύψτε τους τοίχους
Η απώλεια θερμότητας από τον τοίχο μπορεί να μειωθεί καλύπτοντας τους με καθρέπτες και πίνακες. Ακόμη κι ένα χοντρό πόστερ θα κάνει διαφορά, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία μέσα στο σπίτι κατά έναν ή δυο βαθμούς.


Παλιά καλά κόλπα
Οι θερμοφόρες με νερό, οι ηλεκτρικές θερμοφόρες, οι ηλεκτρικές κουβέρτες και τα υποστρώματα θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε πιο άνετα. Στην έσχατη περίπτωση μπορείτε να ζεστάνετε τα σεντόνια σας με το πιστολάκι και να χωθείτε γρήγορα στο κρεβάτι.

Αλλάξτε τη φορά της κίνησης των ανεμιστήρων οροφής
Η φορά με την οποία κινούνται οι ανεμιστήρες πρέπει να αλλάζει ανάλογα με την εποχή εάν θέλουμε να τους χρησιμοποιούμε και το χειμώνα. Εάν τους βάλετε να κινούνται με τη φορά του ρολογιού σε χαμηλή ταχύτητα όταν πέφτει η θερμοκρασία, θα σας στέλνουν το θερμό αέρα προς τα κάτω.

Μονώστε το πορτάκι της γάτας και τις κλειδαρότρυπες
Τα πορτάκια για τις γάτες και τους σκύλους καθώς και οι  κλειδαρότρυπες προκαλούν πολύ μεγαλύτερη απώλεια θερμότητας από όση φαντάζεστε. Μπορείτε να γεμίσετε τα κενά και τις τρύπες με μαλλί ή κομμάτια ύφασμα. "Είναι τρομερό πόσο πολύ μπορεί να επηρεάσει τη θερμοκρασία ενός δωματίου ένα μικρό ρεύμα κρύου αέρα, αμέσως καταλαβαίνεις τη διαφορά", λέει η διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων Claire Potter.

Κλείστε τον εξαερισμό
Ο εξαερισμός που ενδεχομένως έχετε στην κουζίνα ή στο μπάνιο σας τραβά τον ζεστό αέρα που ανεβαίνει στο ταβάνι και τον βγάζει έξω από το σπίτι. Να χρησιμοποιείτε τον εξαερισμό με φειδώ και να τον κλείνετε όταν δεν μαγειρεύετε ή δεν κάνετε μπάνιο.

Πρώτα απ' όλα όμως εσείς!
Το να μονώσετε το σπίτι σας είναι καλή ιδέα αλλά πριν το κάνετε αυτό θα πρέπει να γεμίσετε την ντουλάπα σας με τα απαραίτητα χειμωνιάτικα ρούχα. Όταν είστε ντυμένοι ζεστά δεν κρυώνετε τόσο και μπορείτε να εξοικονομήσετε κάποια χρήματα από τη θέρμανση.Previous Post Next Post