ΟΔΗΓΗΣΗ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ


Κυρίως στις πρώτες στιγμές της βροχής δημιουργείται ένα τρομερά επικίνδυνο κοκτέιλ: νερό και κοινή σκόνη και χώμα και καρβουνόσκονη και πετρέλαιο και λάδια που προέρχονται από τα κατάλοιπα της καύσης και φυσικά της σκόνης. Είναι τότε που οι διαχωριστικές λωρίδες και οι διαβάσεις για τους πεζούς αποκτούν πρόσφυση πετρελαιοκηλίδας!
Η ορατότητα του μοτοσυκλετιστή μειώνεται, είτε γιατί η ζελατίνα θολώνει από μέσα, είτε γιατί ψεκάζεται εξωτερικά από το σπρέι «λάσπης» που σηκώνουν τα άλλα οχήματα. Για τους ίδιους λόγους μειώνεται και η ορατότητα των οδηγών των αυτοκινήτων, το πίσω τους τζάμι θολώνει, οι καθρέφτες αχρηστεύονται.

Τα σήματα και οι φωτεινοί σηματοδότες γίνονται δυσδιάκριτα για όλους ενώ οι λακκούβες γεμίζουν νερό, γίνονται δυσδιάκριτες και φυσικά δεν μπορείς να δεις το βάθος τους. Από την άλλη οι σχάρες των υπονόμων φράζουν και τα νερά πλημμυρίζουν το δρόμο, ειδικά σε υπόγειες διαβάσεις, όπου ο φωτισμός και η ορατότητα είναι μειωμένα ενώ  σκουπίδια παρασύρονται μέσα στο δρόμο.

Και πάνω στη μοτοσικλέτα σου τα δισκόφρενα βρέχονται και στιγμιαία δεν πιάνουν. «Σκουπίζονται» μετά το πρώτο πάτημα και την πρώτη περιστροφή και αμέσως ανακτούν την απόδοσή τους, περισσότερο όμως απ’ όσο περιμένουμε.

Σημαντικός είναι ο σωστός εξοπλισμός για να μην είσαι βρεμένος και τουρτουρίζεις, κάτι που θα αυξήσει την επικινδυνότητα. Ντύσου καλά και βάλε αδιάβροχο πριν τη βροχή ώστε να είσαι στεγνός.

Γενικά με τη βροχή η συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας είναι εντελώς διαφορετική με τον κίνδυνο πτώσης να αυξάνεται δραματικά.


Δες λοιπόν πως θα προστατευτείς:

Χαλάρωσε τα χέρια και μεγάλωσε τις αποστάσεις
Κράτα το τιμόνι με τα χέρια σου να είναι χαλαρά. Αντίθετα τα πόδια πρέπει να σφίγγουν το ρεζερβουάρ και όχι το τιμόνι. Στα scooter τα πόδια έρχονται πίσω και σφίγγουν τα πλαϊνά της βάσης της σέλας. Παράλληλα διπλασίασε την απόσταση ασφαλείας από τα άλλα οχήματα.

Μείωσε ταχύτητα και ακολούθα τα …ίχνη των αυτοκινήτων
Μείωσε αισθητά τη ταχύτητα και οδήγα πάνω στα ίχνη που αφήνουν οι τροχοί των προπορευόμενων οχημάτων. Το φίλμ του νερού εκεί είναι πιο λεπτό, ο δρόμος πιο καθαρός. Ανάμεσα στα δύο ίχνη  των τροχών ενός αυτοκινήτου ο δρόμος δεν «καθαρίζεται» και αυτό σημαίνει παχύτερο φιλμ νερού και «λάσπη» από τους ρύπους. Προτίμησε το ίχνος των αριστερών τροχών (του οδηγού), ώστε σε μια απότομη ακινητοποίηση να έχεις την ευκαιρία για ελιγμό αποφυγής.

Συνειδητοποίησε ότι είσαι …αόρατος
Θεωρούμε εαυτούς εντελώς αόρατους από τους οδηγούς των άλλων οχημάτων. Κάτι που δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα καθώς η ορατότητα των αυτοκινήτων μειώνεται δραματικά με την βροχή και οι εξωτερικοί καθρέφτες τους «αχρηστεύονται». Βλέπε μακριά από ότι συνήθως για να έχεις έγκαιρα τις πληροφορίες για το σημείο που θα βρεθείτε σε λίγο και να έχετε το χρόνο να προετοιμαστείτε με ήπιες κινήσεις. Οι «εκπλήξεις» στην οδήγηση γενούν αντιδράσεις πανικού –όχι κάτι καλό στη βρεγμένη άσφαλτο. Παράλληλα προσπάθησε να προβλέψεις τις κινήσεις των οδηγών αυτοκινήτων.

Πρόσεχε τις …λίμνες
Οι λίμνες κρύβουν λακκούβες που δεν γνωρίζεις πόσο βαθιές είναι. Προσπάθησε να αποφύγεις τις λιμνούλες.

Κατέβασε σχέση ταχυτήτων στη πόλη
Όταν κινείσαι στη πόλη όπου οι αυξομειώσεις ταχύτητας είναι συνεχείς επέλεξε μια χαμηλότερη σχέση ταχύτητας. Έτσι θα έχεις αυξημένες στροφές στον κινητήρα και θα πετύχεις επιτάχυνση (πχ. για μια προσπέραση): Με «κούφια» απόδοση κινητήρα λόγω των χαμηλών στροφών, το άνοιγμα του γκαζιού λίγο παραπάνω δεν θα κάνει κακό. Όμως αν χαθεί για οποιοδήποτε λόγο η πρόσφυση αυτό το αθώο ως τότε παραπανίσιο γκάζι θα κάνει τον τροχό να σπινάρει δυνατά αποκτώντας αισθητά περισσότερες στροφές και θα αργήσει πολύ να ανακτήσει πρόσφυση, καθώς θα πρέπει πρώτα να μειωθεί ο ρυθμός περιστροφής του. Με μία σχέση κάτω, είμαστε πιο προσεκτικοί και ακριβείς στο άνοιγμα του γκαζιού, ενώ αν ο τροχός σπινάρει, θα φέρει ελάχιστα περισσότερες περιστροφές και θα μπορέσει να επανέλθει πιο γρήγορα
Η χαμηλότερη σχέση αξιοποιείται και στην επιβράδυνση. Κλείνοντας το γκάζι από ψηλότερες στροφές, η μοτοσυκλέτα επιβραδύνει πιο αποτελεσματικά και ταυτόχρονα ο πίσω τροχός περιστρέφεται. Με αποκλειστική χρήση του φρένου μπορεί να κοκαλώσει και πλέον η μοτοσυκλέτα γίνεται ανεξέλεγκτη.

Το διαφορετικό φρενάρισμα και ο συμπλέκτης
Τα δάχτυλα να αγγίζουν κάθε τόσο τη μανέτα του φρένου, ώστε να «σκουπίζουν» τις δισκόπλακες από το φιλμ νερού που δημιουργείται. Σκέψου ότι το συμβατικό φρενάρισμα σε βρεγμένο οδόστρωμα είναι διαφορετικό απ’ ό,τι στο στεγνό, καθώς βασίζεται περισσότερο στο πίσω παρά στο εμπρός σύστημα. Κλείνουμε το γκάζι, πατάμε πρώτα το πίσω και μετά το εμπρός φρένο, προοδευτικά και ελεγχόμενα, κατεβάζουμε και μία ταχύτητα. Αυτό που μπορεί να κάνει τη διαφορά είναι η προοδευτική χρήση του συμπλέκτη, ακόμη και το πάτημά του (ώστε να πέσουν οι στροφές του κινητήρα) και το προοδευτικό άφημά του, ώστε η μοτοσυκλέτα να επιβραδύνει ξανά με τον κινητήρα.

Κράτα τη μοτοσικλέτα όρθια και πάρε όσο λιγότερες κλίσεις
Όταν υπάρχει έλλειμμα πρόσφυσης, η περίσταση απαιτεί να γίνονται όλα πολύ προσεκτικά. Κρατήστε τη μοτοσυκλέτα όσο πιο όρθια γίνεται μέσα στη στροφή δίνοντας κλίση στο σώμα σας. Μην ξεκινάτε να δίνετε κλίση νωρίς, καθώς αυτό θα σας οδηγήσει σε μεγαλύτερη κλίση στην έξοδο της στροφής. Στις εξόδους των στροφών και πριν επιταχύνουμε, φροντίζουμε να μειώσουμε την κλίση της μοτοσυκλέτας πριν ανοίξουμε περισσότερο το γκάζι (το σώμα μας μένει για λίγο ακόμη υπό κλίση).

Από το Activeman
Previous Post Next Post