ΚΟΛΟΣΣΙΑΙΟΣ ΚΡΑΤΗΡΑΣ ΜΕ ΠΑΓΟ ΣΤΟΝ ΑΡΗ

Mars-ice

Πρόκειται για έναν μεγάλο και βαθύ κρατήρα, που ήρθε στα χέρια μας από φωτογραφία που τραβήχτηκε πρόσφατα. Εχει ονομαστεί κρατήρας Κορόλεφ (φέρει το όνομα του «πατέρα» της σοβιετικής αεροδιαστημικής τεχνολογίας Σεργκέι Κορόλεφ), ο οποίος έχει διάμετρο 82 χιλιομέτρων και βρίσκεται κοντά στον Βόρειο πόλο του Αρη. 

Στο εσωτερικό του κρατήρα έχει συσσωρευτεί πάγος διαμέτρου 60 χιλιομέτρων και πάχους 1,8 χιλιομέτρων. Ο πάγος είναι μόνιμος στον κρατήρα, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί σαν «παγίδα ψύχους», επειδή παγιδεύει παγωμένο αέρα και έτσι εμποδίζει το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και στη διάρκεια του εξάμηνης διάρκειας του Αρειανού καλοκαιριού.

Η φωτογραφία του «χιονισμένου» κρατήρα τραβήχτηκε από το ευρωπαϊκό σκάφος Mars Express, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το γειτονικό πλανήτη από το 2003. Η επεξεργασία της φωτογραφίας (πέντε επιμέρους φωτογραφίες συνενώθηκαν σε μία) έγινε από το Γερμανικό Αεροδιαστημικό Κέντρο, το οποίο διαβεβαίωσε ότι το χρώμα του πάγου στη φωτογραφία είναι φυσικό και όχι «πειραγμένο».

Παρόλα αυτά να σημειώσουμε οτι στη συγκεκριμένη φωτογραφία έχουμε κάνει πιο σκοτεινό το χρώμα του κρατήρα για να γίνει πιο έντονη η αντίθεση του πάγου.
Previous Post Next Post