ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΘΕΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΕΝΑ E-SHOP


Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια λόγω των ραγδαίων δυσχερών οικονομικών εξελίξεων έφερε αρκετούς επαγγελματίες σε δυσχερή θέση και τους οδήγησε να στραφούν προς την ιδέα του ηλεκτρονικού καταστήματος . 


By Vassilios Canellos
Κάποιοι άλλοι ξεκινούν σήμερα χωρίς τη διάθεση να ανοίξουν ένα φυσικό κατάστημα και κατευθύνονται στην ιδέα του e-shop
Σίγουρα το να ανοίξεις ένα ηλεκτρονικό κατάστημα απαιτεί λιγότερα έξοδα από ένα φυσικό αλλά πάλι απαιτεί κόπο, τρέξιμο και χρήματα.

Ποιες είναι λοιπόν οι διαδικασίες;
Για αρχή έχουμε τα παρακάτω βήματα

 • Να ασφαλιστεί ο καταστηματάρχης στον Ο.Α.Ε.Ε.
 • Να γίνει εγγραφή στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο καθώς και να ελεγχθεί αν είναι ελεύθερη η επιθυμητή επωνυμία για την επιχείρηση.
 • Να πάει και να κάνει Έναρξη Δραστηριότητας στη ΔΟΥ

Τι διαδικασίες θα του ζητηθούν

 • Από το Επιμελητήριο θα ζητηθεί να γίνει προσωρινή εγγραφή
 • Στον Ο.Α.Ε.Ε. θα λάβει Βεβαίωση Εγγραφής στον ασφαλιστικό φορέα, την οποία θα την δώσει στη συνέχεια στη Δ.Ο.Υ. του
 • Στην Εφορία επίσης θα κάνει την έναρξη ασκήσεως επαγγέλματος και θα πάρει Α.Φ.Μ. αν δεν έχει
 • Με αυτά θα γυρίσει στο Επιμελητήριο για κάνει την οριστική εγγραφή
 • Ταμειακή μηχανή ή λογιστικό πρόγραμμα για εκτύπωση αποδείξεων
 • Λογιστή για να σας κρατά τα βιβλία


Εντάξει με το κράτος, και τώρα τι;

Domain Name
Αναφερόμενοι στις διαδικασίες που πρέπει να γίνουν πιστεύω οτι πρέπει να ξεκινήσουμε από την κατοχύρωση του ονόματος χώρου, ευρέως γνωστό ως domain name, το όνομα δηλαδή με το οποίο οι επισκέπτες θα σας αναζητούν στο διαδίκτυο.
Το κόστος για τα συγκεκριμένα ονόματα ποικίλει ανάλογα την εταιρεία κατοχύρωσης καθώς και την κατάληξη του ονόματος. Ως επί το πλείστον  κυμαίνονται μεταξύ 7,50 € έως 10 ,00 €. ανά έτος, απλά κάποια tld καταλήξεις δηλαδή ονομάτων , κλείνονται και πληρώνονται αναγκαστικά για διετία όπως το .gr

Είναι η διαδεδομένη για τα ελληνικά γεωγραφικά σύνορα κατάληξη το  .gr ενώ συχνά εμφανίζονται οι καταλήξεις com, net, org, eu κλπ.  Το gr όπως και το eu, χρησιμοποιούνται περισσότερο για επιχειρήσεις με έδρα την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η κατάληξη «com» υποδεικνύει παγκόσμιες εμπορικές δραστηριότητες. Παρόλα αυτά δεν είναι δεσμευτικό.

Το «edu» συνήθως χρησιμοποιείται για εταιρείες σχετικές με την εκπαίδευση, το gov για κυβερνητικές οργανώσεις ενώ το org συνοδεύει κατά κύριο λόγο ονόματα οργανισμών.

​Εταιρείες μέσω των οποίων αγοράζεις ονόματα χώρου υπάρχουν ευρέως στο διαδίκτυο οπότε με μια απλή αναζήτηση ο ενδιαφερόμενος μπορεί να συγκρίνει τα κόστη και εν συνεχεία να επιλέξει.
Hosting
​Εκτός από το όνομα χώρου, ο καταστηματάρχης θα πρέπει να πληρώσει και την φιλοξενία του «καταστήματός» του σε κάποιον διακομιστή, κοινώς server. Η υπηρεσία αυτή, αναφερόμενη ως hosting, μπορεί να ξεκινάει από 50 ευρώ και ανεβαίνει κατά πολύ, αφού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. 

​Το μέγεθος της κάθε ιστοσελίδας, δηλαδή ο χώρος που καταλαμβάνει στον server, ο αριθμός των επισκεπτών που δέχεται, καθώς και την τεχνολογία που είναι φτιαγμένο καθορίζουν την τιμή του hosting.  Το hosting να ξέρετε πάντως οτι είναι ύψιστης σημασίας ώστε να λειτουργεί το e-shop απρόσκοπτα. Είναι καλύτερα να μην το τσιγκουνευτείτε.
Και σε αυτή την περίπτωση η αναζήτηση στο διαδίκτυο θα επιφέρει επιθυμητά αποτελέσματα.


Κατασκευή του e-shop
Η τιμή για την κατασκευή του   e-shop ποικίλει. Πολυάριθμες εταιρείες, τιμές και λύσεις μπορούν να βρεθούν και πάλι με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο. Ενημερωτικά η τιμή για την κατασκευή ενός ηλεκτρονικού καταστήματος μπορεί να ξεκινάει από 600 ευρώ και να ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες ευρώ.

Τα βασικά χαρακτηριστικά που καθορίζουν το κόστος ενός διαδικτυακού τόπου είναι η πλατφόρμα πάνω στην οποία θα στηθεί, καθώς το design, τα plugins που θα χρησιμοποιηθούν και το πόσα προϊόντα θα περάσει η κατασκευάστρια εταιρεία στην αρχή.

Στην περίπτωση που για την κατασκευή χρησιμοποιηθεί ένα έτοιμο design, το template δηλαδή, και μια ανοιχτού κώδικα πλατφόρμα, όπως joomla ή wordpress, τότε το κόστος μπορεί να μειωθεί. Αντίθετα αν επιλέξει προσαρμοσμένο design και σύστημα διαχείρισης περιεχομένου, τότε η  τιμή  δεν μπορεί να είναι συγκεκριμένη. Θα δοθεί προσφορά από την εταιρεία ανάλογα με αυτά που θα ζητήσετε.
Βέλτιστη πρακτική και σε αυτή την περίπτωση είναι η έρευνα αγοράς πριν την κατασκευή με σκοπό την καλύτερη δυνατή λύση.

Τέλος ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να λάβει υπόψη του και την διαδικασία της online πληρωμής, η οποία για να υλοποιηθεί απαιτείται μια σύμβαση με την τράπεζα της επιλογής του, και καταβολή προμήθειας σε αυτή με κάθε αγορά. Αν και η online πληρωμή δεν είναι απαραίτητη, συνηθίζεται. Παρόλα αυτά υπάρχουν και άλλες μορφές πληρωμών όπως το PayPal , η αντικαταβολή και η κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.

Προμηθευτές των προϊόντων
​Εάν δεν είσαστε οι ίδιοι οι κατασκευαστές των προϊόντων σας, θα πρέπει να έχετε βρει τους προμηθευτές σας και να έχετε κλείσει συμφωνία για ειδικές τιμές με αυτούς. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλίσετε ότι τα προϊόντα σας θα είναι διαθέσιμα όταν θα τα χρειαστείτε. Πιθανώς να χρειαστεί να δημιουργήσετε  ένα μικρό στοκ σε προϊόντα  που έχουν τη μεγαλύτερη κίνηση ώστε να μπορείτε να εξυπηρετείτε συντομότερα τις παραγγελίες σας. 

Το έφτιαξα το e-shop. Θα πουλάω τώρα;
Όχι δεν είναι απαραίτητο. Το E-shop αν φτιαχτεί απλά και βγει στην κυκλοφορία είναι σαν να ανοίξατε το κατάστημα σας στο τελευταίο στενάκι μιας απομακρυσμένης συνοικίας. Θα ανοίγατε ένα τέτοιο μαγαζί;  Οχι βέβαια. Θα παίρνατε σίγουρα ένα μαγαζί σε λεωφόρο για να το βλέπει ο κόσμος που περνάει. 

Έτσι είναι και το ηλεκτρονικό κατάστημα. Πρέπει να το φέρετε μπροστά στις κεντρικές λεωφόρους της διαδικτυακής κυκλοφορίας.

Με ποιους τρόπους μπορείτε να το κάνετε αυτό;
Βελτίωση επισκεψιμότητας (SEO) από τις μηχανές αναζήτησης π.χ. google
Διαφημίσεις στο Google για προώθηση των πωλήσεων
Προώθηση e-shop μέσω Facebook για αύξηση της αναγνωρισιμότητας​
Μην ξεχνάτε οτι υπάρχουν και άλλες λύσεις προώθησης των e-shop μέσω υπηρεσιών που εξειδικεύονται σε αυτό όπως το Skroutz  με ανάλογο μηνιαίο αντίτιμο.


Μυστικά της επιτυχίας
Απαραίτητα στοιχεία για ένα επιτυχημένο e-shop σε βάθος χρόνου είναι:

 • Αξιοπιστία: Να φαίνεται ότι είσαστε μία σοβαρή επιχείρηση, με ποιοτικά προϊόντα. Σε αυτό θα βοηθήσουν ο σωστός σχεδιασμός του e-shop, όμορφο, απλό και εύκολο στη χρήση του, καθώς επίσης οι πολύ καλές φωτογραφίες και περιεκτικές περιγραφές στα προϊόντα.
 • Εξυπηρέτηση: Καλό service προς τον πελάτη, απαντήσεις σε απορίες κλπ πολιτική επιστροφών: Ευέλικτος τρόπος διαχείρισης επιστροφών
 • Ασφάλεια συναλλαγών: Σωστή διαχείριση τρόπου πληρωμής και προσωπικών δεδομένων
 • Eπικοινωνία: Ξεκάθαροι τρόποι επικοινωνίας με το κατάστημα SSL Certificate
Previous Post Next Post