ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ


Ποιες είναι οι εκτάσεις στα νότια παράλια της Αλβανίας που παραχωρούνται στο υπουργείο Τουρισμού και ανήκουν σε έλληνες ιδιώτες.

Ελληνικές περιουσίες στα νότια παράλια της Αλβανίας έγιναν αντικείμενο αυθαίρετης παραχώρησης προς το υπουργείο Τουρισμού της χώρας με στόχο την τουριστική εκμετάλλευση και αξιοποίηση τους. Σε ένα ήδη τεταμένο κλίμα, μετά το θάνατο του 35χρονου Κωνσταντίνου Κατσίφα, με απόφαση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα και τη συναίνεση του υπουργικού συμβουλίου περνάνε στα χέρια του υπουργείου 46 τεμάχια γης, τα 41 εξ αυτών στην περιοχή Χειμάρρα, έκτασης 1377 εκταρίων τα οποία ανήκουν σε Έλληνες.

Τα παραπάνω στοιχεία καταγράφει σε ρεπορτάζ της η ιστοσελίδα himara.gr, υπογραμμίζοντας ότι ενώ ο νόμος κάνει λόγο για κρατικές ιδιοκτησίες, οι επισυναπτόμενοι χάρτες αποκάλυψαν ότι πρόκειται ξεκάθαρα για καταπάτηση ιδιωτικών περιουσιών. Ειδικότερα, σε σύνολο 46 τεμαχίων συνολικής έκτασης 1614 εκταρίων, τα 41 τεμάχια έκτασης 1377 εκταρίων βρίσκονται στον δήμο Χιμάρας και μόνο 5 τεμάχια έκτασης 237 εκταρίων βρίσκονται στην Αυλώνα και τα Εξαμήλια.

Η απόφαση έχει υπογραφεί από τις 21 Νοεμβρίου
Σύμφωνα με την ίδια ιστοσελίδα, η απόφαση που φέρει την υπογραφή του Αλβανού πρωθυπουργού έχει ημερομηνία 21 Νοεμβρίου 2018, με την εκτίμηση ότι το χρόνιο πρόβλημα μη ύπαρξης τίτλων ιδιοκτησίας στην περιοχή της Χειμάρρας να δίνει τη δυνατότητα στον Έντι Ράμα να χαρακτηρίσει όλες τις περιουσίες δημόσιες.

Στην υπουργική απόφαση, όπως έχει μεταφραστεί από το himara.gr αναφέρεται μεταξύ άλλων:

Με πρόταση του Υπουργού Τουρισμού και Περιβάλλοντος, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε:
Την καταχώρηση και πέρασμα στις αρμοδιότητες του αρμόδιου για τον τουρισμό υπουργείου των κρατικών περιουσιών, στις κτηματογραφικές ζώνες που ανήκουν στην παραλιακή γραμμή Αυλώνα – Αγ. Σαράντα, σύμφωνα με το παράρτημα που επισυνάπτεται στην παρούσα απόφαση και αποτελεί συστατικό μέρος αυτής, με σκοπό την χρήση τους για βιώσιμη ανάπτυξη στον τουρισμό.

Η καταγραφή των ακινήτων περιουσιών, σύμφωνα με το σημείο 1 της παρούσας απόφασης, γίνεται στο όνομα της Δημοκρατίας της Αλβανίας με διοικητική φροντίδα του αρμόδιου για τον τουρισμό Υπουργείου”.

Ποιες είναι οι εκτάσεις που υφαρπάζει το αλβανικό υπουργείο Τουρισμού:
Η ιστοσελίδα himara.gr επικαλούμενη το νόμο, καταγράφει τις περιοχές που περνάνε στην ιδιοκτηρία του Υπουργείου Τουρισμού:


  • 92,46 εκτάρια στους Δρυμάδες (και Γκιλεκάτες)
  • 78,87 εκτάρια στο Βούνο
  • 62,77 εκτάρια στην Χειμάρρα (μεταξύ άλλων 34,66 στο Λειβάδι, 4,97 στο Ποτάμι, 2, 76 στο Φιλικούρι)
  • 60,1 εκτάρια στο Παλέρμο
  • 4,48 εκτάρια στο Πικέρνι
  • 24,48 εκτάρια στο Λούκοβο
  • 46,46 εκτάρια στον Άγιο Βασίλη
  • 993 εκτάρια στην Νίβιτσα

Αντιδράσεις - τι αναφέρει το ΥΠΕΞ
Η πολιτική οργάνωση Ομόνοια δήλωσε ότι “όλα τα τεμάχια που κρατικοποιούνται ανήκουν σε νόμιμους ιδιοκτήτες σύμφωνα με πιστοποιητικά από τα Αρχεία του Αλβανικού Κράτους και τίτλους που εδόθησαν τη δεκαετία του 1990, αλλά και τίτλους που εδόθησαν προς άγραν ψήφων Χειμαρριωτών κατά τα τελευταία 5 χρόνια της διακυβέρνησης Ράμα”.

Συνεχίζοντας συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία περί των στοχεύσεων της Κυβέρνησης Ράμα όσον αφορά τις περιουσίες των γηγενών κατοίκων ελληνικής καταγωγής της της Χειμάρρας: υφαρπαγή, ένδεια και εν τέλει απομάκρυνση από τις πατρογονικές εστίες», αναφέρει σχετικά σε ανακοίνωσή της.

Το απόγευμα της Τρίτης ήρθε και η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών:

Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας να παραχωρήσει αυθαιρέτως στο υπουργείο τουρισμού, προς τουριστική αξιοποίηση, τεμάχια γης που συμπεριλαμβάνουν ιδιωτικές περιουσίες Ελλήνων ομογενών.

Η απόφαση αυτή είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρωπίνων, αλλά και σε αλβανικές δικαστικές αποφάσεις.

Τόσο αυτή όσο και το δρομολογούμενο προς ψήφιση συναφές νομοσχέδιο, οδηγούν σε κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της ελληνικής γηγενούς μειονότητας στην Αλβανία. Παρόμοιες ενέργειες δεν συνάδουν με τις διακηρυγμένες ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Αλβανίας και είναι αντίθετες στις σχετικές υποχρεώσεις της.

Καλούμε την αλβανική κυβέρνηση να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη απόφαση και να επανεξετάσει το νόμο, μεριμνώντας ώστε να αποδοθούν άμεσα τίτλοι ιδιοκτησίας σε όλους ανεξαιρέτως τους νόμιμους ιδιοκτήτες.

Το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής, επαναλαμβάνοντας την προσήλωσή του στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τη γείτονα Αλβανία».

Κουμουτσάκος: Κατά της ελληνικής μειονότητας η απόφαση 
Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος ανέφερε σε δήλωσή του ότι "ο κ. Ράμα πρέπει να κατανοήσει ότι οι καλές διμερείς σχέσεις και η ευρωπαϊκή προοπτική δεν οικοδομούνται με συνεχείς προκλήσεις", ενώ σημείωσε ότι πρόκειται για μία απόφαση που στρέφεται ξεκάθαρα κατά της ελληνικής εθνικής μειονότητας. 

«Η αλβανική κυβέρνηση προχώρησε σε μια απαράδεκτη απόφαση που στρέφεται ευθέως κατά της ελληνικής εθνικής μειονότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει τον κ. Τσίπρα ότι η αμήχανη πολιτική κατευνασμού που ακολουθεί, αποθρασύνει τον κ. Ράμα.‬ Οι περιουσίες των ομογενών μας στη Χειμάρρα πρέπει να επιστραφούν και η σχετική απόφαση να ανακληθεί άμεσα. Ας κατανοήσει ο κ. Ράμα ότι οι καλές διμερείς σχέσεις και η ευρωπαϊκή προοπτική δεν οικοδομούνται με συνεχείς προκλήσεις».
Previous Post Next Post