ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ - ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΚΑΝΑΡΕΤΑΙ ΣΤΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ


Οι ενώσεις δικαιωμάτων του πολίτη έχουν καταγγείλει νέο νόμο στη Νέα Ζηλανδία, σύμφωνα με τον οποίο οι ταξιδιώτες μπορούν να υποβληθούν σε πρόστιμα πολλών χιλιάδων δολάριων εάν αρνηθούν να επιτρέψουν στους συνοριακούς υπαλλήλους να έχουν πρόσβαση στο τηλέφωνό τους.

Βάσει του νόμου περί τελωνείων και ειδικών φόρων κατανάλωσης 2018, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ αυτή την εβδομάδα, οι υπάλληλοι θα μπορούν να ζητούν από τους ταξιδιώτες να ξεκλειδώνουν οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή, ώστε να μπορούν να την ψάξουν. Όποιος αρνείται δύναται να αντιμετωπίσει δίωξη και πρόστιμο μέχρι $ 3.200 (5.000 NZD).

Οι υπάλληλοι μπορούν επίσης να παίρνουν συσκευές και ενδεχομένως να τις κατάσχουν από ταξιδιώτες που αρνούνται να επιτρέψουν την αναζήτηση τους.

Το Συμβούλιο της Νέας Ζηλανδίας για τις Πολιτικές Ελευθερίες (CCL) περιέγραψε τον νέο νόμο ως "σοβαρή εισβολή στην προσωπική ιδιωτικότητα τόσο του ατόμου που κατέχει τη συσκευή όσο και των ανθρώπων με τους οποίους έχει αλληλεπιδράσει".

"Τα σύγχρονα smartphones περιέχουν μια μεγάλη ποσότητα εξαιρετικά ευαίσθητων προσωπικών πληροφοριών, όπως μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επιστολές, ιατρικά αρχεία, προσωπικές φωτογραφίες και πολύ προσωπικές φωτογραφίες", δήλωσε ο πρόεδρος της ομάδας Thomas Beagle σε δήλωση.

"Η πραγματικότητα αυτού του νόμου είναι ότι δίνει στο Τελωνείο την εξουσία να λαμβάνει και να αναγκάζει το ξεκλείδωμα των λαών smartphones χωρίς δικαιολογία ή έκκληση - και αυτό είναι ακριβώς αυτό που πάντα ήθελε το Τελωνείο».

Privacy Foundation 
Νέα Ζηλανδία δήλωσε ότι τα μέλη είχαν εκφράσει την ανησυχία της για την κυβέρνηση κατά τη διαδικασία διαβούλευσης σχετικά με τη διατήρηση των κωδικών πρόσβασης από τους συνοριακούς αξιωματικούς και τις διασφαλίσεις σχετικά με τις έρευνες των συσκευών.
Ένας εκπρόσωπος της New Zealand Customs δήλωσε ότι η αλλαγή στο νόμο ήταν απαραίτητη επειδή "η μετάβαση από τα συστήματα με βάση το χαρτί σε ηλεκτρονικά συστήματα σήμαινε ότι η πλειοψηφία των απαγορευμένων υλικών και εγγράφων αποθηκεύονται πλέον ηλεκτρονικά".

Post a Comment

Previous Post Next Post