ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ Ο ΑΝΔΡΑΣ ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟΙ ΤΟΥ

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ Ο ΑΝΔΡΑΣ ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟΙ ΤΟΥ

Τι λάθος δηλαδή μπορεί να κάνει κάποιος με το ρολόι του; Να το ρυθμίσει σε λάθος λεπτά, ας πούμε, ή να πετάξει για άλλη χώρα και να ξεχάσει να αλλάξει την ώρα. Αλλά ΟΚ, αυτά δεν είναι δείγματα άγνοιας περί ρολογιών. Είναι κοινές αφηρημάδες και μπορούν να συμβούν σε όλους.  Τα παρακάτω όμως 7 ατοπήματα, καλό είναι να τα αποφεύγεις, τώρα που έχεις αρχίσει επιτέλους να μαθαίνεις πέντε πράγματα παραπάνω και να αγαπάς το ρολόι που φοράς στο χέρι σου. Θυμήσου: ένα ρολόι δεν είναι απλά ένα εξάρτημα που έχεις στον καρπό σου για να σου λέει την ώρα.

Είναι κατ’ αρχάς ένα αριστούργημα της μηχανικής (ειδικά αν έχεις δώσει πολλά λεφτά για να το αποκτήσεις) ή απλά ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσεις κάτι στο στυλ σου. Στην ουσία είναι το μόνο κόσμημα που επιτρέπεται να φορά ένας άντρας (ακριβώς: βγάλε ΤΩΡΑ τη χρυσή καδένα και το δακτυλίδι – νεκροκεφαλή). Με αυτά στο μυαλό σου, δες παρακάτω τι πρέπει να αποφύγεις:

Να ξοδέψεις μια περιουσία (που δεν έχεις)
Τα πολύ ακριβά ρολόγια, όπως είπαμε και πιο πάνω, είναι σπάνιες κατακτήσεις της μηχανικής. Με complications που μετράνε μέχρι και τα δίσεκτα έτη για μια ολόκληρη ζωή (και δύο και τρεις) ή που παίζουν καμπανάκια κάθε μία ώρα (ή όποτε, τέλος πάντων, θες), και χρειάζονται χρόνια ολόκληρα για να σχεδιαστούν και να κατασκευαστούν στο χέρι. Σχεδόν πάντα έρχονται μέσα σε πολύτιμα μέταλλα όπως η πλατίνα και ο χρυσός και, κοινώς, δεν είναι απλά ακριβά -πολλές φορές μπορεί να κοστίζουν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Ακόμη και για ένα καλό ρολόι των δέκα χιλιάδων, όμως, να μιλάμε, είναι σαφές ότι δεν είναι για όλα τα βαλάντια. Μην απογοητεύεσαι. Υπάρχουν καλά ρολόγια για κάθε τιμή. Απλά όρισε το budget σου και ψάξου. Δες για παράδειγμα τα Tissot ή τα Seiko, που δίνουν λύσεις σε αυτόματα, μηχανικά ρολόγια σε πολύ προσιτές τιμές. Αν σου αρέσει κάποιο, προχώρα. Αν όχι, κάνε υπομονή μέχρι να μαζέψεις κάτι παραπάνω και να πας στην επόμενη κατηγορία. Εκεί μπορεί να συναντήσεις ένα TAG Heuer που να σε ικανοποιεί. Κάθε επίπεδο τιμής έχει και τους πρωταθλητές του. Όρισε το πόσα μπορείς να ξοδέψεις και προσέγγισέ αυτόν της δικής σου κατηγορίας.

Να μην φροντίζεις το ρολόι σου
Ας το ξαναπούμε μία ακόμη φορά: Τα καλά ρολόγια είναι μεγάλες στιγμές της μηχανικής. Και αφού μιλάμε για μηχανική, μιλάμε και για μηχανές. Ξέρεις τι γίνεται στις μηχανές όταν δεν τις συντηρείς; Χαλάνε. Όλοι οι οίκοι προσφέρουν σέρβις για τα ρολόγια τους και καλό είναι να ακολουθείς τις οδηγίες τους και να κρατάς το δικό σου πάντα σε καλή κατάσταση. Εννοείται, επίσης, ότι όταν το λουράκι έχει φθαρεί πολύ, το αλλάζεις (ιδανικά με ένα ίδιο, ή με ένα παρόμοιο, αλλά γνήσιο, από τον ίδιο οίκο). Πού ξέρεις, μπορεί σε εξήντα χρόνια το μοντέλο που φοράς στο χέρι σου τώρα να είναι συλλεκτικό και το ότι το φρόντισες και θα μπορείς να το πουλήσεις σε άψογη κατάσταση να σου φέρει πίσω μια περιουσία.

Να φοράς δερμάτινο λουράκι το καλοκαίρι
Δεν είναι μόνο ότι ένα ρολόι με δερμάτινο λουράκι δεν ταιριάζει στο χέρι σου, όταν την ίδια ώρα παλεύει να βγάλει μανσέτα με βουτιά στο μπιτς βόλεϊ. Είναι και ότι το δερμάτινο λουράκι το καλοκαίρι καταστρέφεται. Πολύ γρήγορα. Από το νερό, το αλάτι, τον ιδρώτα, τον ήλιο. Μη φοράς δερμάτινο λουράκι το καλοκαίρι. Αν έχεις μόνο ένα ρολόι, αγόρασε και ένα μπρασελέ ή ένα καουτσουκένιο λουράκι που να τού ταιριάζει.

Να μην ξέρεις τι κάνει το ρολόι σου
Είπαμε: δεν λέει μόνο την ώρα! Τα περισσότερα ρολόγια έχουν και άλλα χαρακτηριστικά πέραν του ωροδείκτη και του λεπτοδείκτη. Υπάρχουν τα απλά complications, όπως ο χρονογράφος και η ένδειξη δεύτερης ώρας. Υπάρχουν τα πιο σύνθετα, όπως οι Φάσεις Σελήνης και το Διηνεκές Ημερολόγιο. Αν έχεις ξοδέψει τόσα λεφτά για να αγοράσεις ρολόι με tourbillon πρέπει να είσαι μεγάλη περίπτωση για να μην ξέρεις τι ακριβώς κάνει. Υπάρχουν και τα ειδικά ρολόγια, για πιλότους ή για καταδύτες. Μπορεί να τα αποκτήσεις επειδή απλά σου αρέσουν, αλλά όταν σε ρωτάει κάποιος «αυτή εδώ η κορώνα τι ακριβώς κάνει;» και δεν ξέρεις τι να απαντήσεις, τότε αυτόματα σε κατατάσσει στην κατηγορία του κουφιοκέφαλου επιδειξία.

Να μην ξέρεις τι ρολόι πρέπει να βάζεις το βράδυ
Όχι στον ύπνο σου. Σε κάποια επίσημη κοινωνική εκδήλωση. Όταν φοράς κοστούμι -πόσο μάλλον σμόκιν- είναι αδιανόητο να το συμπληρώνεις με κάποιο χοντροκομμένο καταδυτικό ρολόι ή με ένα χρωματιστό χρονογράφο. Μην κάνεις το προσωπικό σου στυλ καρναβάλι. Το επίσημο ένδυμα θέλει και επίσημο ρολόι και επίσημο ρολόι σημαίνει κάτι απλό, με δερμάτινο λουράκι.

Να φοράς πλαστικό quartz ρολόι και να μην είναι Swatch
Δεν φτάνει που ακόμη φοράς ένα ρολόι που σου κόστισε το πολύ ένα πενηντάρικο, δεν φτάνει που δεν έχεις ιδέα από μηχανισμούς και προτιμάς ό,τι πιο απλό υπάρχει, με μια ταπεινή μπαταρία, επιμένεις να αγνοείς ότι στον τομέα αυτό των ρολογιών υπάρχει ένας και μόνο παίκτης, η εταιρεία που τα ξεκίνησε όλα και στην οποία καταλήγουν όλα. Με πάνω από 50 νέα μοντέλα Swatch να κυκλοφορούν κάθε χρόνο, δεν έχεις καμία δικαιολογία να φοράς κάποιο άλλο πλαστικό quartz.

Να φοράς το ρολόι στο δεξί χέρι
Ξέχνα την ιστορική διαφήμιση της Favre-Leuba: «φοριέται και στο δεξί, σαν κόσμημα». Σκέψου αυτό και μόνο και λήξε το θέμα εδώ. Η εταιρεία που πήγε να νομιμοποιήσει το δεξί χέρι ήταν η Favre-Leuba. Η ποια;

Από το Askmen.gr

Post a Comment

Previous Post Next Post