ΝΕΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΜΠΛΟΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

ΝΕΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΜΠΛΟΚΗΣ

Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Ερντογάν με τις οποίες διαβεβαιωνε ότι η Άγκυρα θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα στη Μεσόγειο για να προστατέψει τα... «συμφέροντα της», έρχονται στο φως πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο τουρκικός στόλος αλλάζει τους κανόνες εμπλοκής και θα αντιδρά αποφασιστικά στις παρενοχλήσεις ξένων πολεμικών πλοίων.

«Ο τουρκικός στόλος θα είναι ελεύθερος να απαντά με τον ίδιο τρόπο στις παρενοχλήσεις σύμφωνα με τους νέους κανόνες εμπλοκής που επεξεργάστηκε το Γενικό Επιτελείο τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας» έγραψε χαρακτηριστικά το τουρκικό αμυντικό περιοδικό Defence, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.


Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ είχε προαναγγείλει ότι σύντομα η Άγκυρα θα ανακοινώσει τους νέους κανόνες εμπλοκής. Ειδικότερα, όπως είχε δηλώσει: «Το επαναλαμβάνω και σήμερα, το "Μπαρμπαρός" θα συνεχίσει τα καθήκοντά του εκεί. Το πολεμικό ναυτικό του Γενικού Επιτελείου μας έκανε νέες εργασίες για τους κανόνες εμπλοκής. Σύντομα θα το δημοσιοποιήσουμε και αυτό στην κοινή γνώμη».

Σύμφωνα με το τουρκικό περιοδικό Defence Turk, οι κανόνες εμπλοκής θα εφαρμοστούν αυξάνοντας την αντίδραση σταδιακά ανάλογα με το επίπεδο της απειλής.

Έτσι, όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, ανάλογα με τον πιθανό βαθμό απειλής θα υπάρχει δυνατότητα όπως η αρμοδιότητα διαταγής να μπορεί να μεταβιβαστεί από τον ναύαρχο μέχρι και τον χαμηλότερης βαθμίδας αξιωματικό ενός πλοίου.

ΝΕΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΜΠΛΟΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, με τους νέους κανόνες εμπλοκής, σύμφωνα με το περιοδικό, θα διασφαλιστεί η αποφασιστική αντίδραση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού σε περίπτωση προσπάθειας παρεμπόδισης των εργασιών ερευνητικού πλοίου Μπαρμπαρός και του γεωτρύπανου Φατίχ που τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει τις δραστηριότητές του.

Προστατέψτε το Μπαρμπαρός

Στο μεταξύ, με σύνθημα «προστατέψατε το Μπαρμπαρός», η Τουρκία πραγματοποιεί ασκήσεις που έχουν στόχο την προστασία του ερευνητικού- σεισμογραφικού τουρκικού σκάφους, το οποίο πλέει σε απαγορευμένα ύδατα (εντός της κυπριακής ΑΟΖ) και παρακολουθείται από τη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Σαλαμίς».

Το σενάριο της νέας αυτής τουρκικής άσκησης προβλέπει την απομάκρυνση με τη χρήση… τορπιλών οποιουδήποτε σκάφους εμφανίζεται να «παρενοχλεί» το Μπαρμπαρός»!

Συγκεκριμένα ένα τουρκικό υποβρύχιο που βρίσκεται στην περιοχή πήρε εντολή να τορπιλίσει παροπλισμένο πλοίο που βρισκόταν (σύμφωνα με το σενάριο της τουρκικής άσκησης) κοντά στο Μπαρμπαρός. Το πλοίο βλήθηκε με τορπίλη και βυθίστηκε, όπως αναφέρει ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ειδικότερα, το κείμενο της ανακοίνωσης αναφέρει ότι: «Στο πλαίσιο εκπαίδευσης, τα ηρωικά πληρώματα των υποβρύχιων μας έβαλαν επιτυχώς με τορπίλη εναντίον παροπλισμένου πλοίου και το βύθισαν».

Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται η περιοχή όπου εκτοξεύθηκε η τορπίλη και βύθισε ένα παροπλισμένο πλοίο, ούτε βεβαίως η ημερομηνία.Η τουρκική ανακοίνωση συνοδεύεται από 3 φωτογραφίες και από βίντεο διάρκειας 47 δευτερολέπτων που αναρτήθηκε στο «κανάλι» των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο YouTube.

Post a Comment

Previous Post Next Post