Η ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΓΕΥΜΑΤΩΝ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟ ΛΙΠΟΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΔΥΝΑΤΙΖΕΙ

Η ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΓΕΥΜΑΤΩΝ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟ ΛΙΠΟΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΔΥΝΑΤΙΖΕΙ

Δεν είναι λίγοι αυτοί που νομίζουν ότι η παράλειψη γευμάτων μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. 

Κατά καιρούς, δημοσιοποιούνται όλο και περισσότερες δίαιτες που βασίζονται στη διαλειμματική νηστεία, δηλαδή την παράλειψη γευμάτων για ώρες. Όσοι έχουν δοκιμάσει την περιοδική ή διαλειμματική νηστεία υποστηρίζουν ότι αυτού του είδους η διατροφή βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, πέρα από το προφανές, τη μείωση του σωματικού βάρους.

Οι ίδιοι καταρρίπτουν την ιδέα ότι, για να χάσει κάποιος βάρος, πρέπει να τρώει αρκετές φορές την ημέρα, λέγοντας ότι δεν βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία και χειροτερεύει την κατάσταση της υγείας.

Όμως, μια νέα μελέτη ερευνητών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου στο Οχάιο επικροτεί την κλασική άποψη, ότι για την απώλεια βάρους, τα τακτικά γεύματα είναι ο σωστότερος και ο καλύτερος τρόπος.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η εσκεμμένη νηστεία με μόνο ένα γεύμα την ημέρα, δεν μειώνει το σωματικό βάρος και ευνοεί την αύξηση του σωματικού λίπους, ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς. Όταν παραλείπουμε γεύματα και δεν τρέφεται ο οργανισμός, ενεργοποιούνται μηχανισμοί που αποθηκεύουν το λίπος.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου έγινε σε δύο ομάδες ποντικιών. Η πρώτη ομάδα μπορούσε να τρώει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ η δεύτερη ομάδα έτρωγε μόνο μία φορά την ημέρα.

Η δεύτερη ομάδα ποντικιών κατανάλωνε τις μισές ποσότητες από αυτές που χρειαζόταν κι έτσι έχαναν βάρος, συγκριτικά με την πρώτη ομάδα που ήταν ελεύθερη στο φαγητό. Τρεις μέρες αργότερα οι ερευνητές αύξησαν την ποσότητα φαγητού της δεύτερης ομάδας, με αποτέλεσμα να ξαναπάρουν το χαμένο βάρος, παρά το γεγονός ότι έτρωγαν μία φορά την ημέρα. Από αυτή τη διαδικασία αυξήθηκε το κοιλιακό λίπος των ποντικιών και εμφάνισαν αντίσταση στην ινσουλίνη, που μπορεί να δημιουργήσει διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές έκαναν μία παρατήρηση. Τα ποντίκια που έτρωγαν μόνο μία φορά την ημέρα την ποσότητα φαγητού που τους έδιναν, εμφάνισαν μεγάλη έκκριση ινσουλίνης και τις ώρες που δεν έτρωγαν, τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα ήταν αρκετά χαμηλά. Η δεύτερη ομάδα ποντικιών είχαν αυξημένους δείκτες φλεγμονής και ήταν ενεργοποιημένα τα γονίδια που ευθύνονται για την αποθήκευση λίπους, συγκεκριμένα στην κοιλιά.

Τα ευρήματά μας ενισχύουν την άποψη ότι τα πολλά, μικρά γεύματα είναι απαραίτητα για την απώλεια βάρους που θα αντέξει στον χρόνο, δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης.

Η έρευνα αποδεικνύει ότι η παράλειψη γευμάτων προκειμένου να μην «παίρνουν» θερμίδες, δεν είναι καλή ιδέα. Μοναδικό αποτέλεσμα είναι η διαταραχή της ομαλής λειτουργίας του οργανισμού, η αύξηση του σωματικού λίπους και ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Post a Comment

Previous Post Next Post