Ο ΖΑΕΦ ΒΡΗΚΕ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΛΕΙΠΑΝ


Μετά από πολύωρες διεργασίες και μέσα σε κλίμα έντασης και καταγγελιών για απόπειρα χρηματισμού βουλευτών, ο Ζόραν Ζάεφ, στη ψηφοφορία της Βουλής λίγο μετά τις 23.30 το βράδυ εξασφάλισε τους 80 βουλευτές και εγκρίθηκε η συνταγματική αναθεώρηση που επιβάλλει η συμφωνία των Πρεσπών.

 Το κοινοβούλιο της πΓΔΜ ενέκρινε τελικά απόψε την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας, ώστε να προχωρήσει στην αλλαγή της ονομασίας της σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών και έτσι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση της διαδικασίας.

Ο Ζόραν Ζάεφ τελικά και μετά από πολύωρες διεργασίες που κράτησαν μέχρι αργά το βράδυ κατάφερε να διασφαλίσει στην πρώτη ψηφοφορία να συγκεντρώσει την πολυπόθητη πλειοψηφία των 2/3 καθώς 80 βουλευτές ψήφισαν «ναι» έναντι 39 που ψήφισαν «όχι». Συνολικά ψήφισαν 117 βουλευτές  κάτι που σημαίνει πως ψήφισαν υπέρ και 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Μάλιστα ακόμα και στην ονομαστική ψηφοφορία που ακολούθησε μετά από αίτημα του VMRO  και πάλι ψήφισαν θετικά 80 βουλευτές.

Πλέον η Συμφωνία των Πρεσπών περνάει στο επόμενο στάσιο και στις επόμενες 15 ημέρες αναμένεται να ακολουθήσουν ακόμη δύο συνεδριάσεις, όπου θα διεξαχθεί ψηφοφορία άρθρο-άρθρο,  όπου και πάλι απαιτειται πλειοψηφία δύο τρίτων, ώστε η συμφωνία των Πρεσπών να κυρωθεί οριστικά από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Η συζήτηση και η ψηφοφορία ξεκίνησε τελικά μετά τις 23:00 ώρα Ελλάδος με θριαμβευτικό αποτέλεσμα για τον Ζάεφ.

Με την αλλαγή του ονόματος θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

VMRO: Προσφέρουν σε βουλευτές μέχρι και 2 εκατ. ευρώ
Η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος της αντιπολίτευσης προσέφυγε σε αρμόδια όργανα, μετά από τα καταγγελίες σε διάφορα ΜΜΕ, πως ασκήθηκε πίεση μέσω εκβιασμών, απειλών ή δωροδοκιών σε βουλευτές προκειμένου να ψηφίσουν «ναι» στις συνταγματικές αλλαγές.Ο γ.γ. του VMRO-DPMNE, Ιγκόρ Γιανούσεφ προχώρησε σε σοβαρές καταγγελίες σχετικά με τις δωροδοκίες βουλευτών, κατηγορώντας την κυβέρνηση για ισχυρές πιέσεις.

«Το κοινοβούλιο έχει καταστεί αρένα εκβιασμού. Οι υποσχέσεις είναι πολλές και εκβιάζουν μέχρι και τις οικογένειες βουλευτών», δήλωσε, σύμφωνα με το a1on.

Οπως είπε, έφτασαν να προσφέρουν σε βουλευτές από 250.000 ευρώ μέχρι 2 εκατ. ευρώ προκειμένου να πουν «ναι» στις συνταγματικές αλλαγές. Ο Γιανούσεφ τόνισε ότι οι βουλευτές του κόμματος δεν υπέκυψαν στις δωροδοκίες, χωρίς να αποκαλύπτει τα ονόματά τους, αφήνοντας την υπόθεση στα χέρια των αρμόδιων οργάνων.

Είχε προαναγγελθεί
Από νωρίς πάντως είχε μεταδοθεί πληροφορίες από ορισμένα ΜΜΕ των Σκοπίων, τα οποία σημείωναν ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ φέρεται να έχει εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή τους 80 βουλευτές, προκειμένου η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να προχωρήσει στα επόμενα στάδια.

Κάτι μάλιστα που σχεδόν επιβεβαίωσε αργά το απόγευμα και ο ίδιος ο Ζάεφ σε δηλωσή του στην οποία τόνισε ότι «Το Κοινοβούλιο πρέπει να αποφασίσει. Καταβάλλονται προσπάθειες για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας. Φυσικά, θα πρέπει να γίνει υπό κανονικές συνθήκες», πρόσθεσε. Ταυτόχρονα η συζήτηση στη Βουλή έπαιρνει συνεχείς αναβολές δείγμα ότι υπήρχαν διεργασίες σε εξέλιξη.

Συγχαρητήρια από Αλέξη Τσίπρα
Συγχαρητήρια φίλε μου Ζόραν Ζάεφ! Η αποψινή ψήφος είναι ένα μεγάλο βήμα προς την κοινή μας επιτυχία. Ένα πολύ σημαντικό βήμα προς ένα ειρηνικό μέλλον με ευημερία για τους λαούς μας!
αναφέρει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Δείτε το σχετικό Tweet από τη σελίδα του Πρωθυπουργού

Από το Armynow.net

Post a Comment

Previous Post Next Post