ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΑΝ ΕΤΑΙΡΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ


Ο Aμερικανικός στρατός βρίσκεται σε συνομιλίες ώστε να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης περισσότερων αεροπορικών και ναυτικών βάσεων, κάτι που δείχνει μια δυνητική κίνηση προς την ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας της αυξανόμενης έντασης με την Τουρκία, σύμφωνα με όσα είπαν αξιωματούχοι.

Υπάρχουν επίσης τόσο γεωπολιτικοί όσο και γεωγραφικοί παράγοντες που κάνουν την Ελλάδα ελκυστικό μέρος για τον αμερικανικό στρατό, αναφέρουν οι αξιωματούχοι. Από πολιτικής άποψης, οι Ελληνο-αμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο απόγειό τους και τα δύο κράτη έχουν ανησυχίες για τον εταίρο τους στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία, προσθέτουν οι αξιωματούχοι.

Τονίζεται ότι γεωγραφικά η Ελλάδα έχει τον ιδανικό καιρό για ασκήσεις της αεροπορίας όλο τον χρόνο και διαθέτει τόσο Ελληνικές όσο και ΝΑΤΟϊκές βάσεις, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους και προσθέτει:

«Ίσως το σημαντικότερο για τις ΗΠΑ είναι το γεγονός ότι τόσο η παρούσα κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση είναι δεκτικές (Σ.Σ.: στο ενδεχόμενο στρατιωτικής επέκτασης των ΗΠΑ), τόνισαν Αμερικανοί αξιωματούχοι κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους τις προηγούμενες ημέρες στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα παρατηρεί τη γειτονιά της και εντοπίζει την ίδια αστάθεια (…) που εντοπίζουμε και εμείς, είπε αξιωματούχος.

Οι αξιωματούχοι σημείωσαν πως βλέπουν μια ευκαιρία για αυξημένη χρήση των ελληνικών υποδομών και για στάθμευση στρατευμάτων στην Ελλάδα σε προσωρινή βάση.
«Η γεωγραφία της Ελλάδας και οι ευκαιρίες εδώ είναι εξαιρετικά αξιοσημείωτες», δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν (στο πρόσφατο ταξίδι του) στην Αθήνα ο στρατηγός, Τζον Ντάνφορντ, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ, αναφερόμενος στην εγγύτητα της Ελλάδας ως προς τις αμερικανικές επιχειρήσεις στη Συρία και τη βόρεια Αφρική.

Οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να επεκτείνουν τη χρήση των Ελληνικών βάσεων. Την άνοιξη, μη επανδρωμένα MQ-9 Reaper drones ξεκίνησαν να επιχειρούν από τη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στη Λάρισα.


Post a Comment

Previous Post Next Post