Μπορεί οι ψυχολόγοι να χρησιμοποιούν τον όρο «διαταραχή του εθισμού στο internet» ως διάγνωση για προβλήματα που έχουν να κάνουν με την υπερβολική χρήση των οθονών, ωστόσο το ποια είναι η προβληματική χρήση παραμένει ακόμα ένα ερώτημα.
Ένα είναι βέβαιο: Όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύει κανείς καθηλωμένος σε τηλεοράσεις, smartphones, tablets, ηλεκτρονικά παιχνίδια ή τζόγο, φορητούς υπολογιστές κ.α. τόσο λιγότερο χρόνο ξοδεύει σε πιο υγιείς συνήθειες, όπως είναι η άσκηση, η επαφή με τη φύση και η ευεργετική αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους.
Ποια προβλήματα υγείας προκύπτουν;
Η κοινωνική απομόνωση αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης και άνοιας, λένε οι επιστήμονες. Και ο καθιστικός τρόπος ζωής –ο οποίος τείνει να χαρακτηριστεί αυτός καθ' αυτός ως «ασθένεια»– έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία και πρόωρο θάνατο. Μία αυστραλιανή μελέτη του 2012, η οποία έγινε σε περισσότερους από 220.000 ενήλικες, ηλικίας από 45 ετών και άνω, συνδέει την καθιστική συνήθεια επί 11 ώρες τη μέρα με 40% αύξηση του κινδύνου θανάτου, μέσα σε μόλις 3 χρόνια.
Μελέτη που έγινε το 2011 από την JAMA απέδειξε ότι ο μέσος Αμερικανός δαπανά κατά μέσο όρο 5 ώρες την ημέρα μπροστά στην τηλεόραση. Περισσότερο από 3 ώρες χρήσης των οθονών την ημέρα αυξάνουν κατακόρυφα τις πιθανότητες να πεθάνετε από οποιαδήποτε χρόνια ασθένεια.
Συμβουλή: Οι Αυστραλοί επιστήμονες λένε να σηκώνεστε από την καρέκλα σας ακόμη και 5 λεπτά κάθε ώρα. Είναι ένας εφικτός στόχος που μπορεί να σας σώσει ακόμα και την ίδια σας τη ζωή...
Της Γιάννας Σουλάκη
Post a Comment