ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΡΑΣΤΗ


Τα Κέντρα Ελέγχου Νόσων και Πρόληψης στις ΗΠΑ, αναφέρουν ότι περίπου το 18% των γυναικών και το 8% των ανδρών, έχουν υποστεί βία από το σύντροφό τους, σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. 

Όμως προκαλούν εντύπωση τα ευρήματα των ερευνών, ότι οι σεξουαλικώς κακοποιημένοι συνεχίζουν να έχουν επαφές με τον κακοποιό τους.
Το ερώτημα προέκυψε μετά την αποκάλυψη του 22χρονου ηθοποιού, Jimmy Bennett, ότι κακοποιούνταν σεξουαλικά από την ηθοποιό και σκηνοθέτη, Asia Argento, το 2013 όταν ήταν 17 ετών και αυτή 37.

Ο 22χρονος ηθοποιός συνέχισε να έρχεται σε επαφή μαζί της, χωρίς να έχουν σχέση. Η Asia Argento είχε γνωρίσει τον Bennett από τότε που ήταν παιδί, όπου και συνεργάστηκαν για πρώτη φορά.

Η ίδια η ηθοποιός είχε σχέση με τον Harvey Weinstein, ακόμη και όταν την κακοποίησε σεξουαλικά όταν εκείνη ήταν 21 ετών και εκείνος ήταν 40.
Παρά το γεγονός αυτό, το οποίο της προκάλεσε φρικτό τραύμα, όπως δήλωσε η ίδια, συνευρίσκονταν σεξουαλικά για αρκετά χρόνια μετά.

«Το γεγονός με το να είσαι θύμα, είναι ότι αισθάνεσαι υπεύθυνος», δήλωσε η ίδια στην New Yorker πέρσι.

Έκαναν ερωτήσεις και στην Argento, αλλά και στον Bennett, επειδή και οι δύο συνέχισαν να έχουν σχέσεις με τους κακοποιούς τους.

«Αυτά τα ερωτήματα είναι πολύ συνηθισμένα και υπάρχουν πολλοί λόγοι που τα θύματα συνεχίζουν να έχουν σχέσεις με τους κακοποιούς τους», δήλωσε η Qudsia Raja, διευθυντής της Εθνικής Γραμμής για την Εγχώρια Βία στη Ουάσινγκτον.

Όταν είστε σε μια σχέση, έχετε επενδύσει. Τελικά το δικαιολογείτε 
δήλωσε η Qudsia Raja.
Οι άνθρωποι συχνά δεν αναγνωρίζουν την επίθεση για πολλά χρόνια. Πολλά θύματα δεν ερμηνεύουν τη σεξουαλική βία. Έχουν την ψευδαίσθηση ότι ο σύντροφός τους θα αλλάξει. Έτσι, συνεχίζουν να υπομένουν τα πάντα, έχοντας πάντα την ελπίδα ότι «θα αλλάξει».

Μερικές φορές η σεξουαλική βία σε μια σχέση είναι απλά μία ενότητα μέσα σε πολλά προβλήματα.

Οι θύτες κακοποιούν τους συντρόφους τους και με άλλους τρόπους, όπως σωματικά, ψυχολογικά ή και οικονομικά. Η σεξουαλική κακοποίηση ενός συντρόφου περιλαμβάνει την ψυχολογική κατάχρηση, επειδή οι κακοποιοί πιστεύουν ότι οι ανάγκες ή οι επιθυμίες τους είναι ανώτερες. Όλες αυτές οι μορφές κακοποίησης δημιουργούν μεγάλο φόβο στο θύμα και το κάνουν πιο δύσκολο να σκεφτεί καθαρά και να απομακρυνθεί.

Η πλειοψηφία των ανθρώπων που επικοινωνούν με την Εθνική Γραμμή για την Εγχώρια Βία και έχουν κακοποιηθεί από τους συντρόφους τους, είναι μεταξύ 16 και 24 ετών. Αγωνίζονται με συναισθήματα ντροπής, σύγχυσης και με την έλλειψη αυτοπεποίθησης. Τους κυριαρχεί το αίσθημα του φόβου και έτσι σιωπούν. Είναι καθαρά ψυχολογικά τα αίτια που ευθύνονται για αυτή την αντίδραση.

Το τελευταίο διάστημα στο χώρο των διάσημων, αποκαλύπτονται συνεχώς σεξουαλικές επιθέσεις. Με αφορμή αυτά, γίνονται πολλές καμπάνιες για να εξαλείψουν το πρόβλημα, να προτρέψουν τα θύματα να μην φοβούνται να αποκαλύψουν αν κακοποιούνται. Η ψυχολογική υποστήριξη είναι το βασικότερο βήμα μετά την απομάκρυνση του θύματος από τον κακοποιό του.

Από το Value for Life

Post a Comment

Previous Post Next Post