ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Κατατέθηκε από το Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας, την Κίνηση Ακομμάτιστων Πολιτών Αγρινίου και τον δικηγόρο Γεώργιο Κόκκα


Κόλλια Ελευθερία
Δεύτερη αίτηση ακύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών ως προς την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», κατατέθηκε σήμερα -Δευτέρα- στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η αίτηση στρέφεται κατά του Ελληνικού Δημοσίου, εκπροσωπούμενο από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, και κατατέθηκε από το Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας, την Κίνηση Ακομμάτιστων Πολιτών Αγρινίου και τον δικηγόρο Γεώργιο Κόκκα.

Απαντες ζητούν την ακύρωση τόσο της τελικής συμφωνίας, όσο και των επιστολών με τις οποίες ο Νίκος Κοτζιάς συναινεί στην έναρξη διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την ένταξη της πΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

«(Η συμφωνία) εκθέτει τη χώρα μας σε κίνδυνο διαμελισμού και παραχωρεί το όνομα, τη γλώσσα και την ιθαγένεια των αυτοχθόνων πολιτών της Ελληνικής Μακεδονίας στους εθνικά Σλάβους πολίτες της γείτονας χώρας», αναφέρεται στην αίτηση.

Επίσης, επισημαίνεται ότι παραβιάστηκε το άρθρο 82 του Συντάγματος που καθορίζει ότι η κυβέρνηση κατευθύνει τη γενική πολιτική της χώρας, σύμφωνα με όσα ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι, καθώς το Σύνταγμα δεν αφήνει απεριόριστη την κυβερνητική εξουσία, όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση, που ουσιαστικά καταργήθηκε η Συνθήκη του Βουκουρεστίου του 1913.

Οι προσφεύγοντες κρίνουν παράλληλα ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών, όπως και το άρθρο 2 του Συντάγματος που κατοχυρώνει την αξία του ανθρώπου σε εθνικό επίπεδο, καθώς επέρχεται μείωση της αξίας και προσβολή της προσωπικότητας των Μακεδόνων Ελλήνων, λόγω της αφαίρεσης ουσιωδών στοιχείων της πολιτιστικής τους ταυτότητας, δηλαδή της ίδιας της ονομασίας τους.

Πάντα κατά τους ίδιους, ανακύπτει θέμα υπέρβασης εξουσίας κατά παράβαση του άρθρου 36 του Συντάγματος που ορίζει τις εξουσίες, την ευθύνη και τις πράξεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στην περίπτωση σύναψης διεθνών συμβάσεων.

Να σημειωθεί ότι η πρώτη αίτηση, η οποία είχε κατατεθεί το καλοκαίρι (από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων καθώς και 13 Παμμακεδονικές Ενώσεις της Ομογένειας), πρόκειται να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, το πρώτο δεκαήμερο του προσεχούς Δεκεμβρίου, με εισηγητή τον Σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Σκαλτσούνη.

Από το Βήμα

Post a Comment

Previous Post Next Post