ΠΟΙΑ ΤΡΟΦΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΖΕΣΤΑΙΝΕΤΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ;


Οι περισσότεροι συνηθίζουν να μην πετάνε το φαγητό που περισσεύει και να το τρώνε αργότερα ή την επόμενη ημέρα. Το ρύζι όμως είναι μία από τις τροφές που δεν πρέπει να καταναλώνεται αργότερα ξαναζεσταμένο, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για δηλητηρίαση.

Η δηλητηρίαση δεν μπορεί να προκληθεί επειδή το ρύζι ζεστάθηκε ξανά, αλλά από τον τρόπο που αποθηκεύτηκε. Είναι πολύ πιθανό στο ωμό ρύζι να βρίσκονται σπόρια από το Bacillus cereus, ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση. Τα σπόρια με το βακτήριο αυτό μπορούν να επιβιώσουν ακόμη και όταν μαγειρευτεί το ρύζι.

Αν αφήσετε το ρύζι σε θερμοκρασία δωματίου, τα σπόρια που επιβίωσαν μπορούν να αναπτυχθούν και να γίνουν βακτήρια, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστούν και να παράγουν τις τοξίνες που ευθύνονται για τη διάρροια ή τον εμετό. Όσο περισσότερο αφήνεται εκτεθειμένο το ρύζι σε θερμοκρασία δωματίου, τόσο αυξάνεται η επικινδυνότητα για να ενεργήσουν τα βακτήρια.

Ποια είναι τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης
Αν καταναλώσετε ρύζι που περιέχει τα βακτήρια, θα αρρωστήσετε, με συμπτώματα εμετού ή και διάρροιας. Τα συμπτώματα αυτά μπορούν να εμφανιστούν από 1 έως 5 ώρες μετά την κατανάλωση του ρυζιού και να διαρκέσουν, σε ήπια μορφή, περίπου 24 ώρες.

Με ποιους τρόπους μπορείτε να αποφύγετε τη δηλητηρίαση

Η σωστότερη μέθοδος κατανάλωσης του ρυζιού είναι να τρώγεται αμέσως μόλις μαγειρευτεί, ειδάλλως μπορείτε να το βάλετε στο ψυγείο, κατά προτίμηση μέσα σε μία ώρα από τη στιγμή που το μαγειρέψατε.

Αν θέλετε να το ξαναζεστάνετε, μην το αφήσετε στο ψυγείο για περισσότερο από μία ημέρα. Όταν ξαναζεσταίνετε το ρύζι, οποιοδήποτε τύπο του, να είστε βέβαιοι ότι το φαγητό έχει ζεσταθεί πολύ καλά και να μην υπάρχει κανένα σημείο που να μην έχει ζεσταθεί. Αυτό συνήθως γίνεται όταν το φαγητό ξαναζεσταίνεται στο φούρνο μικροκυμάτων.

Το πιο σημαντικό είναι ότι το ρύζι δεν πρέπει να ξαναζεσταίνεται πάνω από μία φορά. Αν περισσέψει φαγητό και μετά το δεύτερο ζέσταμα, προτιμήστε να το πετάξετε και να μην το καταναλώσετε.

Post a Comment

Previous Post Next Post