ΟΙ ΕΠΙΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΥΡΡΕΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - HANDELSBLATT


Στον αυξανόμενο αριθμό Τούρκων που καταφεύγουν στην Ελλάδα αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο λόγω της τεταμένης πολιτικής κατάστασης στην πατρίδα τους, αναφέρεται μερίδα του γερμανικού Τύπου.

Η Handelsblatt επισημαίνει σε εκτενή της ανταπόκριση από την Αθήνα στην ιστοσελίδα της ότι «τούρκοι επικριτές του καθεστώτος διαφεύγουν στην Ελλάδα εξαιτίας του Ερντογάν». Η εφημερίδα του Ντύσελντορφ αναφέρει ότι «χιλιάδες Τούρκοι υποβάλλουν αίτηση χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα. Στο μεταξύ έρχονται συχνά με παράνομο τρόπο». Ο γερμανός ανταποκριτής αναφέρεται στην περίπτωση της Λεϊλά Μπιρλίκ, πρώην βουλευτή του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, που «ήρθε (σ.σ. προ ημερών) με τη βοήθεια του σκοταδιού στην Ελλάδα διασχίζοντας τον Έβρο». Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, σε αντίθεση με τους «δεκάδες χιλιάδες σύρους, ιρακινούς και αφγανούς πρόσφυγες πολέμου που διέσχισαν το ποτάμι τα περασμένα χρόνια […] η Λεϊλά Μπιρλίκ δεν τράπηκε σε φυγή εξαιτίας του πολέμου. Διέφυγε από τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διώκει αμείλικτα τους επικριτές και τους πολιτικούς του αντιπάλους».

Η HB αναφέρει ότι η κούρδισσα πρώην βουλευτής είχε συλληφθεί το 2016 μαζί με 13 ακόμη βουλευτές του HDP με τις κατηγορίες της τρομοκρατικής προπαγάνδας και της συμμετοχής στο απαγορευμένο κουρδικό κόμμα PKK. Παρά την προσωρινή αποφυλάκισή της τον Ιανουάριο του 2017 όμως, οι τουρκικές αρχές της απαγόρευσαν την έξοδο από τη χώρα παρακρατώντας το διαβατήριό της. «Η διαφυγή της οδήγησε σε πηχυαίους τίτλους στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Η υπόθεση της Μπιρλίκ προκαλεί πονοκέφαλο στους έλληνες διπλωμάτες. Ολοένα και περισσότεροι τούρκοι επικριτές του καθεστώτος αναζητούν στην Ελλάδα προστασία από διώξεις. Η Άγκυρα κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι υποδέχεται 'πραξικοπηματίες' και 'τρομοκράτες'. Η διαφυγή της γνωστής κούρδισσας πολιτικού ενδέχεται […] να επιβαρύνει επιπλέον τις ούτως ή άλλως τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Ο ανταποκριτής της HB διαπιστώνει ότι η απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών από την Άγκυρα αποκλιμάκωσε μόνον προσωρινά τις διμερείς εντάσεις. «Τώρα υπάρχουν νέες εντάσεις» υπογραμμίζει το δημοσίευμα, αναφερόμενο στους τούρκους στρατιωτικούς που έχουν λάβει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα και κατηγορούνται από την τουρκική κυβέρνηση για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «η υπόθεση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών φαίνεται να δείχνει ότι Τούρκοι που αναζητούν άσυλο μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς στην Ελλάδα. Αυτό αντικατοπτρίζεται ήδη στον αυξανόμενο αριθμό των προσφύγων. Στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν από την απόπειρα πραξικοπήματος έχουν υποβάλει αίτηση χορήγησης ασύλου 3.189 τούρκοι πολίτες στην Ελλάδα – και η τάση είναι ανοδική».

Η Tageszeitung του Βερολίνου σχολιάζει έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Ευρωπαϊκών Πολιτισμών στο Βερολίνο στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτισμού, οι οποίες είναι φέτος αφιερωμένες στη Θεσσαλονίκη. Ο γερμανός αρθρογράφος θεωρεί ανεπαρκές το υλικό που εκτίθεται, λέγοντας ότι η έκθεση δεν έχει συμπεριλάβει σημαντικές πτυχές της ιστορίας της πόλης.

«Μια έκθεση φωτογραφίας του Μουσείου Ευρωπαϊκών Πολιτισμών στο Βερολίνο για την ιστορία της Θεσσαλονίκης παρακάμπτει τα δύσκολα ζητήματα, ωστόσο μεταδίδει μια αίσθηση της συχνά βάναυσης πραγματικότητας πίσω από το ειδυλλιακό σκηνικό», γράφει η TAZ και υπογραμμίζει: «Ξενίζει το γεγονός ότι για την περίοδο της γερμανικής κατοχής, που εκτιμάται ότι στοίχισε στην Ελλάδα από 500.000 έως 800.000 ανθρώπινες ζωές, προβλέφθηκε μόνο μία και μοναδική θέση για φωτογραφία: είναι η εικόνα ενός γερμανού αξιωματικού που είχε φωτογραφηθεί το 1944 μπροστά στην Εθνική Τράπεζα στη Θεσσαλονίκη να χαμογελάει ενώ ένας ζωγράφος του δρόμου φτιάχνει το πορτραίτο του. Επίσης, το άλλοτε μεγαλύτερο εβραϊκό νεκροταφείο του κόσμου με πάνω από 300.000 τάφους, το οποίο κατέσχεσαν οι ναζί κατόπιν συμβουλής της δημοτικής διοίκησης το 1942 και πάνω στο οποίο κτίστηκε μεταπολεμικά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο -μια ανοιχτή πληγή του μέχρι σήμερα απωθημένου παρελθόντος της Θεσσαλονίκης- ούτε αυτό παρουσιάζεται».

Άρης Καλτιριμτζής
Πηγή άρθρου: Deutsche Welle


Post a Comment

Previous Post Next Post