ΘΑ ΜΙΛΗΣΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

kaili

Θα μιλήσω ελληνικά, καθώς είμαι από την Ελλάδα, με καταγωγή από την Μακεδονία, είπε ξεκινώντας την παρέμβασή της η Ευρωβουλευτής.

Απάντηση στη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ ότι μετά τη συμφωνία οι πολίτες της ΠΓΔΜ «θα είναι Μακεδόνες και θα μιλούν τη μακεδονική γλώσσα» έδωσε η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή.

Κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, μόλις η κ. Καϊλή έλαβε τον λόγο ως πρόεδρος της διακοινοβουλευτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ στο Ευρωκοινοβούλιο, είπε: «Θα μιλήσω ελληνικά, καθώς είμαι από την Ελλάδα, με καταγωγή από την Μακεδονία». Και συνέχισε:

«Και όπως καταλαβαίνετε θα απαιτούνται διαρκώς διευκρινήσεις για αυτά τα ζητήματα ταυτότητας που ανακύπτουν, από λάθη και παραλείψεις των νυν κυβερνήσεων μας, αλλά και από όσα πιθανόν θα αντιμετωπίσουμε ως προς τα Μακεδονικά μας προϊόντα και την χρήση του όρου».

Στην συνέχεια τον ρώτησε αν έχει διακρίνει την ανάγκη να διορθωθεί το παράδοξο να υπάρχει άλλη ονομασία για την χώρα και άλλη στην ταυτότητα τους. Επιπλέον, ζήτησε να υπάρξει μια επιτροπή που θα επιλύει όλα τα προβλήματα που θα προκύπτουν στην πορεία, αλλά και αναγνώρισε το ότι είναι μια διαλλακτική κυβέρνηση που αναγνώρισε ότι πρέπει να αρθούν στην επιθετική ρητορική τους και το Σύνταγμα τους οι αλυτρωτισμοί. Προσέθεσε όμως, «με την ιδιότητα μου ως πρόεδρος του ΝΑΤΟ στο ΕΚ, επιτρέψτε μου να σας διορθώσω όταν λέτε πως συμβιβάζεστε και εσείς για να σας επιτρέψουν οι Έλληνες την είσοδο στο ΝΑΤΟ, καθώς δεν είναι οι γείτονες σας που επιμένουν να λυθεί, αλλά όλοι οι σύμμαχοι, όταν έθεσαν υπό αίρεση αυτή την συμφωνία αν δεν γίνει συνταγματική αναθεώρηση. Έτσι θα δεσμεύει εσάς και την όποια επόμενη κυβέρνηση σας, πως δεν θα εσωτερικευθεί στην συμμαχία οποιαδήποτε διένεξη».

Κατά τα άλλα του είπε πως «είμαστε τυχεροί που η κυβέρνηση σας προσπαθεί να λύσει χρόνια ζητήματα, αλλά οι λαοί μας συνεργάζονταν οικονομικά έτσι κι αλλιώς παρά τα ζητήματα που έμεναν ανοικτά, ενώ οι πολίτες των δύο χωρών στην καθημερινότητα τους είχαν καλή σχέση ανέκαθεν».

Λαμβάνοντας τον λόγο ο ευρωβουλευτής της ΕΛΙΑΣ, Νίκος Ανδρουλάκης, υποστήριξε ότι θέλει λύση, αλλά «με σεβασμό και χωρίς καπηλείες». «Το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα είναι το ναι ή όχι στην ΕΕ. Τι θα γίνει αν λίγο καιρό μετά, η εκφρασμένη δήλωση του λαού δεν βρει 81 βουλευτές για να γίνει η συνταγματική αναθεώρηση που έχετε συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση; Ποια είναι η επόμενη μέρα;» ρώτησε τον κ. Ντιμιτρόφ.

Εξάλλου, κατά την παρέμβασή της, η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα αναφέρθηκε στα συμφέροντα που διαμορφώνονται στην περιοχή, ρωτώντας αν η «ολοκληρωτική πρόσδεση της κυβέρνησης και του κράτους με τα συγκεκριμένα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα θα είναι προς όφελος του λαού σας».

Τέλος, στη συζήτηση παρενέβη και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, ο οποίος τόνισε ότι η πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας και πΓΔΜ δεν υπηρετεί τα συμφέροντα των λαών των δύο χωρών και των άλλων λαών της περιοχής. «Προωθείται με την απροκάλυπτη παρέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, σε συνεργασία με τις δύο κυβερνήσεις, με σκοπό την ένταξη αυτής της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ σαν βήμα της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης των Βαλκανίων, μίας περιοχής κλειδί για τους ανταγωνισμούς που κλιμακώνονται με άλλα ισχυρά κράτη, όπως π.χ. τη Ρωσία», σημείωσε ο κ. Παπαδάκης.

Από το Voria.gr

Post a Comment

Previous Post Next Post