ΜΑΔΑΝΕ ΤΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ

Με προϋπόθεση την ομαλή και έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, η εκταμίευση της δόσης που έχει συνδεθεί με την ομαλή εξέλιξη του τρίτου προγράμματος, "ταλαντεύεται” ως προς το ύψος της μεταξύ των 4,5 και 9 περίπου ​δισ. ευρώ. 

Μαδάνε τη μαργαρίτα για το ύψος της δόσης
ΤΟΥ Γ. ΑΓΓΕΛΗ
Η κατάσταση είναι μάλλον παράδοξη γιατί είναι για πρώτη φορά στο ιστορικό των εκταμιεύσεων των τριών προγραμμάτων, που η επιθυμία για το ύψος της δόσης είναι αντίστροφη, δηλαδή η Αθήνα "θέλει” μικρότερη δόση, ενώ στις Βρυξέλλες "βλέπουν” μεγαλύτερη.

Μόλις ένα 24ωρο πριν από τη σύγκληση του EWG το ΥΠΟΙΚ με διευκρίνισή του διέψευσε την προοπτική εκταμίευσης δόσης μεγαλύτερης από αυτή που προβλέπει ο προϋπολογισμός (5,5 δισ. ευρώ) και υποστήριξε ότι η δόση θα είναι μόλις 4,5 δισ. ευρώ.

Κάτι που όμως δεν φαίνεται να συμμερίζονται αρμόδια κοινοτικά στελέχη, που ρωτήθηκαν σχετικά στο περιθώριο της συνάντησης του EWG.

Τι πραγματικά συμβαίνει; Δεν θέλει η Αθήνα χρήματα;

Την πρώτη απάντηση έδωσε χθες αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος σε σχετική ερώτηση του Capital.gr, σημειώνοντας ότι μια τόσο μεγάλη δόση για την οποία δεν υπάρχει άμεση και ορατή ανάγκη για την κάλυψη δαπανών για την εξυπηρέτηση του χρέους, "φορτώνει” το δημόσιο ταμείο με ένα κεφαλαιακό απόθεμα που δεν θα είναι αποδοτικό μένοντας "ακίνητο” στον ειδικό λογαριασμό του δημοσίου στην ΤτΕ (με πολύ χαμηλό επιτόκιο, ακόμα και σε σύγκριση με εκείνο του δανείου από τον ESM).

Με δεδομένο ότι στο απόθεμα αυτό θα προστεθούν άλλα 3 τουλάχιστον δισ. ευρώ στα τέλη του μήνα, από την επικείμενη έκδοση του επταετούς ομολόγου και πριν από τον Αύγουστο θα πρέπει να αυξηθεί το ποσό αυτό με το υπόλοιπο του διαθέσιμου δανείου και τα "έσοδα” από τις άλλες δύο εκδόσεις που φυσιολογικά θα ακολουθήσουν (τριετές και δεκαετές ομόλογο), τίθεται ένα θέμα κόστους στη διαχείριση του έτσι κι αλλιώς αναγκαίου "μαξιλαριού” για την μετά την 20η Αυγούστου "έξοδο”. 

Με άλλα λόγια στο ΥΠΟΙΚ ανησυχούν ότι θα βρεθούν πρόωρα "φορτωμένοι” με αποθεματικά που ναι μεν έτσι κι αλλιώς χρειάζονται ως "εγγυητικό κεφάλαιο” για την επιστροφή στις αγορές μετά τις 20 Αυγούστου, αλλά όχι τόσο νωρίς και με την υποχρέωση μιας διαχείρισης η οποία θα μπορούσε να επιβαρύνει τον συνολικό λογαριασμό...

"Τι να τα κάνουμε, δεν τα χρειαζόμαστε ακόμα τώρα...” σχολίασε αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, στο ερώτημα γιατί περιορίζεται η πρόβλεψη για την εκταμίευση.  Εκτός και αν μπορούν όπως, σχολιάσθηκε από άλλο κυβερνητικό στέλεχος "να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή μέρους του δανείου του ΔΝΤ” το οποίο έχει υψηλό επιτοκιακό κόστος (3,75% - 3,8%) και "να διευκολύνουν την διαμόρφωση μίας περισσότερο ρεαλιστικής στάσης του Ταμείου στο θέμα της αξιολόγησης του χρέους...”.

Πάντως σύμφωνα με υπηρεσιακό στέλεχος του EWG το υπόλοιπο των 17 - 18 περίπου δισ. ευρώ που παραμένουν διαθέσιμα από το δάνειο των 86 δισ. ευρώ θα πρέπει είτε σε δύο είτε σε περισσότερες δόσεις να εκταμιευθεί έγκαιρα πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος. Άλλωστε η συζήτηση για το ενδεχόμενο αυξημένης δόσης με την τρίτη αξιολόγηση συνδέεται με το γεγονός ότι η αξιολόγηση αυτή έχει φορτωθεί με πολύ μεγάλο αριθμό προ-απαιτουμένων που αναλογούν ασφαλώς σε πολύ μεγαλύτερη δόση από την αρχικά προβλεπόμενη των 5,5 δισ. ευρώ.

Το ενδιαφέρον πάντως είναι ότι στη χθεσινή συνάντηση του EWG και με την μεταβατική "ηγεσία” του από τον κ. Βίζερ στον κ. Φάιλμπριφ το κλίμα ήταν θετικό όπως αναφέρεται από όλες τις πλευρές.     

ΑΠΟ CAPITAL.GR

Post a Comment

Previous Post Next Post