ΧΩΡΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ ΡΟΛΑ

trump

Η αδυναμία συμφωνίας στη Γερουσία μέχρι τη λήξη της διορίας χθες τα μεσάνυχτα αναγκάζει την αμερικανική κυβέρνηση να σταματήσει τη λειτουργία των «μη απαραίτητων» ομοσπονδιακών υπηρεσιών με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών εκατοντάδες χιλιάδες υπάληλλοι ανήμερα της επετείου της ορκωμοσίας Τραμπ.

Οι προσπάθειες που κατέβαλαν οι Ρεπουμπλικανοί να παρατείνει τη λειτουργία η κυβέρνηση έστω προσωρινά για ένα ακόμα μήνα συνάντησε σθεναρή αντίσταση από τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι ζητούσαν ως αντάλλαγμα αλλαγή της φιλομεταναστευτικής νομοθεσίας DACA για την παραμονή 800.000 παιδιών παράτυπων μεταναστών, των λεγόμενων «ονειροπόλων», που μπήκαν ανήλικοι στην Αμερική και τώρα απειλούνται με απέλαση.

Το σχέδιο χρηματοδότησης των Ρεμπουμπλικανών πέρασε μεν από τη Βουλή, απορρίφθηκε δε από τη Γερουσία γιατί δε συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία. Το νομοσχέδιο χρειαζόταν 60 ψήφους, αλλά είχε την υποστήριξη μόνο 50 Γερουσιαστών. Πέντε Δημοκρατικοί δεν ακολούθησαν τη γραμμή του κόμματος και υπερψήφισαν, όμως υπήρξαν και 3 Ρεμπουμπλικανοί, που καταψήφισαν.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που η κυβέρνηση κατεβάζει τα ρολά ενώ το ίδιο κόμμα, στην περίπτωση αυτή ελέγχουν τα δύο σώματα του Κογρέσου και το Λευκό Οίκο.

Ανυποχώρητος ο Λευκός Οίκος - Παζάρι μέχρι το τελευταίο λεπτό
Αμέσως μετά το αδιέξοδο άρχισε το παιχνίδι των ευθυνών. Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι «κρατούν σε καθεστώς ομηρίες τους νομοταγείς πολίτες με τις απερίσκεπτες απαιτήσεις τους» και ότι «βάζουν τα πολιτικά τους παιχνίδια πάνω από την εθνική ασφάλεια, τις οικογένειες των στρατιωτών, τα ευάλωτα παιδιά και την ικανότητα της χώρας να υπηρετήσει όλους τους Αμερικανούς».

O ίδιος ο Τραμπ επιτέθηκε μέσω Twitter στους Δημοκρατικούς υποστηρίζοντας ότι ευθύνονται για τη μερική αναστολή λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, επειδή νοιάζονται περισσότερο για «τους παράνομους μετανάστες», παρά για τον στρατό ή την ασφάλεια των συνόρων.

Aντίθετα, οι Δημοκρατικοί υποστήριξαν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε δύο συμβιβαστικές διακομματικές συμφωνίες και ότι δεν πίεσε τους Ρεπουμπλικανούς να κάνουν μία κίνηση καλής θέλης στο Κογκρέσο.

Είναι σαν να επιθυμούσατε την παύση, δήλωσε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ απευθυνόμενος στον Αμερικανός πρόεδρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Δημοκρατικοί υποχώρησαν στο θέμα της χρηματοδότησης του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, που θέλει ο Τραμπ, αλλά επέμειναν στη συνέχιση του προγράμματος DACA, ζήτησαν την υιοθέτηση προσορινών χρηματοδοτικών μέτρων προκειμένου να συνεχίσει η λειτουργία της κυβέρνησης και να δοθεί χρόνος ώστε να βρεθεί ευρύτερος συμβιβασμός.

Τελικά, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση αυτή για το Λευκό Οίκο ήταν υπερβολικά φιλελεύθερη. Η χρηματοδότηση από τον προϋπολιγσμό είχε εκπνεύσει το Σεμπτέβριο. Από τότε μέχρι σήμερα το Κογκρέσο είχε περάσει μια σειρά μέτρων για τη συνέχεια της λειτουργίας της. Το τελευταίο πακέτο που εγκρίθηκε χθες έληξε χθες τα μεσάνυχτα.

Οι διαβουλεύσεις μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν πυρετώδεις. Ο Τραμπ ματαίωσε προγραμματισμένο ταξίδι για το Σαββατοκύριακο του στη Φλόριντα, όπου θα γιόρταζε τον έναν χρόνο στην προεδρία, για να συναντηθεί με Γερουσιαστές του κόμματός του αλλά και με Δημοκρατικούς χωρίς αποτέλεσμα.

Τι θα ακολουθήσει - Τα προηγούμενα περιστατικά παύσης 
Η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας θα οδηγήσει στο κλείσιμο ορισμένων υπηρεσιών, αλλά όχι όλων. Για παράδειγμα, η υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, η υπηρεσία ελέγχου τροφίμων, η κοινωνική ασφάλιση θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά, όπως και το ταχυδρομείο, η ομοσπονδιακή υπηρεσία εκτάκτων αναγκών.

Όμως, πάρκα και δημόσια χώροι μπορεί να περιορίσουν τις λειτουργίες, ενώ ο εθνικός ζωολογικός κήπος και τα μουσεία Smithsonian προβλέπεται να κλείσουν από Δευτέρα.

Άγνωστος είναι ο αριθμός των ομοσπονδιακών υπαλλήλων, που θα τεθούν σε αναγκαστική άδεια κατά την οποία θα πάψουν πληρώνονται.

Το λουκέτο σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν. Όταν ήταν πρόεδρος ο Ρεπουμπλικανός Τζίμι Κάρτερ συνέβαινε κάθε χρόνο και διαρκούσε κατά μέσο όρο 11 ημέρες.

Στις δύο θητείες του Ρόναλντ Ρίγκαν έγινε έξι φορές, αλλά διαρκούσε πάρα πολύ λίγο. Η τελευταία φορά ήταν το 2013 για 16 μέρες με τους υπερσυντηριτικούς Ρεπουμπλικανούς να απαιτούν από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα αν ανακαλέσει τη ρύθμιση για την περίθαλψη προκειμένου να πουν το ναι.

Τότε περισσότεροι από 800.000 εργαζόμενοι σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες έλαβαν αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών.

Λεπτομέρειες για την αναστολή λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους 
Ακολουθούν λεπτομέρειες για το αναμένεται να συμβεί σε διάφορες ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Λευκός Οίκος: Περισσότεροι από 1.000 υπάλληλοι του Λευκοί Οίκου σε σύνολο 1.715 θα πρέπει να τεθούν σε αναγκαστική αργία, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τραμπ χθες. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα διαθέτει αρκετό προσωπικό για να φέρνει εις πέρας τα καθήκοντά του, ενώ αναμένεται να μεταβεί κανονικά την επόμενη εβδομάδα στο Νταβός για να παραστεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Δικαιοσύνη: Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει πολλούς εργαζόμενους που κρίνονται απαραίτητοι. Βάσει των σχεδίων του, το υπουργείο εκτιμά ότι οι 95.000 από τους 115.000 υπαλλήλους του θα εξακολουθήσουν να εργάζονται κανονικά.

Δικαστήρια: Τα ομοσπονδιακά δικαστήρια, περιλαμβανομένου του Ανώτατου Δικαστηρίου, μπορούν να εξακολουθήσουν να λειτουργούν για τρεις εβδομάδα χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση.

Εθνικά Πάρκα: Η κυβέρνηση Τραμπ σκοπεύει να διατηρήσει ανοικτά τα εθνικά πάρκα, με το προσωπικό ασφαλείας να εργάζεται κανονικά. Το 2013 τα πάρκα είχαν κλείσει με αποτέλεσμα να χαθούν περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα.

Αξιοθέατα στην Ουάσινγκτον: Το 2013 δημοφιλή αξιοθέατα, όπως το ινστιτούτο Smithsonian, έκλεισαν, ενώ σε κάποια από αυτά, όπως το Μνημείο του Λίνκολν και τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου να αποκλείονται με κορδέλες ώστε να εμποδίζεται η πρόσβαση σε αυτά.
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ανακοινώσει ότι δεν σκοπεύει να περιορίσει την πρόσβαση στα ανοικτά μνημεία. Το Smithsonian από την πλευρά του έχει επισημάνει ότι τα μουσεία του μπορούν να παραμείνουν ανοικτά το πρώτο Σαββατοκύριακο.

Ταξίδια: Οι επιβάτες των τραίνων και των αεροπλάνων δεν επηρεάστηκαν από την αναστολή της λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους το 2013. Η διαδικασία έκδοσης διαβατηρίων είχε επίσης συνεχιστεί, αν και με κάποιες καθυστερήσεις.

ΑΠΟ ΤΟ EFSYN.GR

Post a Comment

Previous Post Next Post