ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

Ραγδαίες προβλέπονται οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος.  Καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, που προέρχονται από σύμμαχο χώρα, αναφέρουν ότι υπάρχει καταρχήν συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών σε ό,τι αφορά την ονομασία, αλλά υπάρχουν πολλά ανοιχτά θέματα στα υπόλοιπα ζητήματα, που έχουν σχέση με τα αλυτρωτικά σύμβολα, με τα ιδεολογήματα περί «διαμελισμένης Μακεδονίας», με το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων κλπ.

Ανοικτό επίσης παραμένει το θέμα των τροποποιήσεων στο Σύνταγμα των Σκοπίων, όπου σε βασικά άρθρα υπάρχει αναφορά σε αλυτρωτικές βλέψεις, που στρέφονται έμμεσα και κατά της Ελλάδος.

Από την άλλη πλευρά, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι κύκλοι που συνδέονται με το μέγαρο Μαξίμου εκφράζουν για πρώτη φορά συγκεκριμένα ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο κινείται ο υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ομιλούν για «αυτονόμηση» του ιδίου στις περαιτέρω κινήσεις για την επίλυση του Σκοπιανού.

Βεβαίως αυτές οι ενστάσεις και τα ερωτηματικά δεν έχουν χαλάσει το καλό κλίμα μεταξύ Κοτζιά και Μαξίμου, απλώς έχουν προσθέσει αυξημένα καθήκοντα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Δημήτρη Τζανακόπουλο που έχει επιφορτιστεί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με την πιο στενή παρακολούθηση του υπουργού των Εξωτερικών.

ΑΠΟ ΤΟ EUROPOST.GR

Post a Comment

Previous Post Next Post