ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΩΡΙΖΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

xvrismos-symfvna-me-tin-epistimi

Ένας χωρισμός δεν είναι ποτέ ευχάριστος ή εύκολος. Ιδίως όταν ένα ζευγάρι είναι μαζί για πολλά χρόνια. Υπάρχει όμως ένας τρόπος να κάνει κανείς τον χωρισμό μια διαδικασία λίγο πιο ανώδυνη. Και την αναδεικνύει μια νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

Στόχος της μελέτης ήταν να εξερευνήσει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να ανακοινώσεις ένα άσχημο νέο και σε γενικές γραμμές οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι είναι προτιμότερο να πει κανείς αυτό που θέλει χωρίς πολλές πολλές περιτροπές.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, έδειξε η μελέτη, προτιμούν να μάθουν αμέσως τι συμβαίνει, ακόμη κι αν ξέρουν ότι τα νέα είναι άσχημα, παρά να τους «χρυσώνουν το χάπι» για ώρα.

Βέβαια, στην περίπτωση ενός χωρισμού, καλό είναι της δυσάρεστης ανακοίνωσης να προηγηθεί μια μικρή προειδοποίηση του τύπου "Πρέπει να μιλήσουμε". «Το “Θέλω να χωρίσουμε” είναι ίσως υπερβολικά άμεσο, όμως το μόνο που χρειάζεται στην περίπτωση αυτή είναι ένα “Πρέπει να μιλήσουμε” για να δώσει μερικά δευτερόλεπτα στον άλλο να αντιληφθεί ότι θα ακούσει άσχημα νέα» εξηγεί ο βασικός συντάκτης της μελέτης Άλαν Μάννινγκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπρίγκαμ Γιανγκ της Γιούτα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από την άλλη, προσθέτει ο Μάννινγκ, σε περιπτώσεις ανακοίνωσης νέων που αφορούν μια επείγουσα κατάσταση ή ένα πρόβλημα υγείας, φάνηκε ότι οι περισσότεροι προτιμούν την άμεση πληροφόρηση. «Αν το σπίτι σου έχει πιάσει φωτιά, θέλεις απλώς να το μάθεις για να φύγεις εγκαίρως» αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Ο Μάννινγκ και η συνεργάτιδά του του Νικόλ Αμάρε από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αλαμπάμα παρουσίασαν τα ευρήματα της μελέτης τους στο πλαίσιο του πρόσφατου συνεδρίου ProComm 2017 που πραγματοποιήθηκε στο Μάντισον του Ουισκόνσιν.

SOURCE

Post a Comment

Previous Post Next Post