ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΑ 32 ΑΠΟ ΤΑ 88 ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΤΑΔΙΟΥ


Εάν ένας δρόμος της Αθήνας μπορεί να «συγκεντρώσει» όλα τα οικονομικά προβλήματα αλλά και ευρύτερα ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό, που απασχολούν την πρωτεύουσα, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης -6η χρόνια ύφεσης διανύουμε το 2013- δεν είναι άλλος από την οδό Σταδίου.

Μια οδός που συνδέει τις δύο κεντρικότερες και ιστορικότερες πλατείες της πρωτεύουσας, την πλατεία Ομονοίας με την Πλατεία Συντάγματος. Δρόμος που έχει γνωρίσει όχι μόνον στιγμές εμπορικής αίγλης, αλλά, για δεκαετίες, ήταν και σημείο αναφοράς για τους σινεφίλ της Αθήνας, λόγω των δύο ιστορικών κινηματογράφων "Απόλλων" και "Αττικόν", αλλά και τόπος συνάντησης ανθρώπων όλων των ηλικιών για μια βόλτα στην Αθήνα.

Μπροστά σε κάθε κτίριο στη Σταδίου, ένας συμπολίτης μας διηγείται τη δική του ιστορία, στη διάρκεια της περιπλάνησης μας με τον φωτογραφικό φακό του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Παρά την κρίση, ο κόσμος γεμίζει τον δρόμο, διακρίνονται χαμόγελα σε μερικούς από αυτούς, δίνοντας έτσι την απαραίτητη αισιοδοξία ότι υπάρχει φως στο τούνελ...

Αρχές Σταδίου, ένας πωλητής τοποθετεί τα κοσμήματα στη βιτρίνα σ' ένα από τα πολυτελή κοσμηματοπωλεία που βρίσκονται στις παρυφές της πλατείας Συντάγματος. ''Ο αριθμός μας, όσον αφορά τα καταστήματα, παραμένει σταθερός, η κρίση όμως χτύπησε τον τζίρο μας, που σε ορισμένα καταστήματα μειώθηκε μέχρι και 80%, με σοβαρές επιπτώσεις και στις θέσεις εργασίας'', μας λέει.

Στα μισά της διαδρομής Σύνταγμα-Ομόνοια, περαστικοί κοντοστέκονται για να κοιτάξουν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, ο αριθμός των οποίων βαίνει μειούμενος και αυτός ως συνέπεια των επιπτώσεων της κρίσης στον Τύπο. Άντεξαν σχεδόν οι μισοί περιπτερούχοι. ''Από τα 20 περίπτερα πριν την κρίση, έμειναν 11'', μας λέει ένας περιπτεράς. Τα περιθώρια κέρδους σε αρκετά προϊόντα, όπως τα τσιγάρα, είναι πολύ μικρά, η έμμεση φορολογία έχει αυξηθεί σε πολλά προϊόντα, η ζήτηση γίνεται ολοένα και μικρότερη.

Κάθε γωνιά στην οδό Σταδίου έχει και τη δική της ιστορία, που μας την μεταφέρουν περαστικοί και εργαζόμενοι που γνωρίζουν πολύ καλά τον δρόμο. Ένα στοιχείο, όμως, ξεχωρίζει: από τα 88 καταστήματα με πρόσοψη στην οδό Σταδίου, τα 32 έχουν βάλει λουκέτο. Ένα νούμερο που «πληγώνει», αποτελεί όμως το κίνητρο όλων εκείνων που ενδιαφέρονται για ένα καλύτερο μέλλον του τόπου. Να καταβάλουν το μέγιστο των προσπαθειών τους προκειμένου να επαναφέρουν την χώρα στους αναπτυξιακούς εκείνους ρυθμούς που θα δώσουν ξανά αίγλη στον πάλαι ποτέ εμπορικό δρόμο της Αθήνας.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ

Post a Comment

Previous Post Next Post