ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ F-35 ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΟΛΗ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΚώστας Κομποθέκρας
Κατά την απογείωση και όταν ο κινητήρας βρίσκεται στην μέγιστη ισχύ, το υποστύλωμα του μπροστινού τροχού πιέζεται. Στην συνέχεια η μπάρα συγκράτησης απελευθερώνεται, το μαχητικό εκτοξεύεται προς τα μπρος και τότε το υποστύλωμα  του μπροστινού τροχού αρχίζει να πάλλεται βίαια πάνω κάτω. Αυτή ακριβώς η παλινδρομική κίνηση του υποστυλώματος καθώς το μαχητικό φεύγει με ολοένα και αυξανόμενη ταχύτητα, είναι που προκαλεί το πρόβλημα.

Το συγκεκριμένο τεχνικό ζήτημα προέκυψε έντονα κατά το τρίτο στάδιο των δοκιμών το καλοκαίρι που μας πέρασε στο αεροπλανοφόρο George Washington, θέτοντας σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των πιλότων.

Το υπερσύγχρονο και «φορτωμένο» με οθόνες και ενδείξεις κράνος, καθώς και η μάσκα οξυγόνου επιβαρύνουν το σαγόνι του πιλότου με την βίαιη παλινδρομική κίνηση. Επιπλέον την κρίσιμη στιγμή της απογείωσης ο πιλότος «είναι τυφλός» καθώς δεν είναι σε θέση να διαβάσει τις ενδείξεις που εμφανίζονται στο κράνος.

Το πρόβλημα δεν είναι καινούριο αλλά έχει επισημανθεί εδώ και 3 χρόνια, ενώ αν δεν επιλυθεί σύντομα θα πρέπει να επανασχεδιαστεί από την αρχή όλο το σύστημα του μπροστινού τροχού, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την συνολική βιωσιμότητα του προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι το 2019 είναι η προγραμματισμένη χρονιά που τα συγκεκριμένα μαχητικά θα καταστούν επιχειρησιακά.


ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ

Post a Comment

Previous Post Next Post