ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΥΔΡΟΓΟΝΟ - ΤΟ ΑΓΙΟ ΔΙΣΚΟΠΟΤΗΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣΑμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να συμπιέσουν το υδρογόνο τόσο έντονα ώστε να  μετατραπεί σε  μέταλλο, δημιουργώντας ένα εντελώς νέο υλικό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός αγωγός ηλεκτρισμού σε θερμοκρασίες δωματίου.

Η ανακάλυψη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου και παρέχει την πρώτη επιβεβαίωση της θεωρίας από το 1935 του Φυσικού Hillard Bell Huntington και του Eugene Wigner ότι το υδρογόνο, ΄μπορεί να είναι  αέριο  σε θερμοκρασία δωματίου αλλά θα μπορούσε να μετατραπεί  σε μια μεταλλική ύλη, αν εκτεθεί σε ακραίες πιέσεις .

Αρκετές ομάδες αγωνίστηκαν  να αναπτύξουν το μεταλλικό υδρογόνο, το οποίο είναι ιδιαίτερα σπουδαίο λόγω της δυνατότητάς του να λειτουργεί  υπεραγωγός ηλεκτρισμού.

Επί του παρόντος, υπεραγωγοί   χρησιμοποιούνται στους μαγνητικούς τομογράφους, MRI, όμως οι μηχανές τους πρέπει να ψύχονται με υγρό ήλιο για να τους κρατάει σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, το οποίο είναι πολύ δαπανηρό.

Αυτό είναι το άγιο δισκοπότηρο της φυσικής υψηλής πίεσης, φτιάξαμε ένα υλικό που όπου και να ψάξετε δεν θα το βρείτε στη φύση. 
είπε ο  φυσικός του Χάρβαρντ Ισαάκ Silvera,

Ο David Ceperley, καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Illinois Urbana-Champaign ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ότι η ανακάλυψη, αν επιβεβαιωθεί, θα τελειώσει μια και καλή έρευνες 80 και πλέον ετών.
The Telegraph

Post a Comment

Previous Post Next Post