EUROPOL - ΠΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ


Εκθεση της Europol, η οποία είχε δοθεί στη δημοσιότητα πριν από λίγες εβδομάδες, αποκάλυπτε πως η Ευρώπη είναι στόχος τρομοκρατών την περίοδων των εορτών.

Η Europol είχε προειδοποιήσει για χτύπημα μέσα στα Χριστούγεννα - Ποιες χώρες είναι στο στόχαστρο

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι οι χώρες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο είναι η Γαλλία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Βρετανία. Και οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν με το χειρότερο τρόπο, αφού 12 άτομα έχασαν τη ζωή τους χθες στην «καρδιά» του Βερολίνου από επίθεση με φορτηγό όπως είχε γίνει το καλοκαίρι στη Νίκαια της Γαλλίας. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι πως η Europol είχε προειδοποιήσει ότι οι στρατολόγοι του «Ισλαμικού Κράτους» βάζουν στο στόχαστρό τους ευάλωτους πρόσφυγες στην Ευρώπη για να τους ριζοσπαστικοποιήσουν σε μια προσπάθεια να φουντώσουν ακόμη περισσότερο το αντιμεταναστευτικό μένος στη Γηραιά Ήπειρο. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ο μακελάρης του Βερολίνου είναι πρόσφυγας από το Πακιστάν.

Τι ανέφερε η έκθεση της Europol

Το «Ισλαμικό Κράτος» έχει οργανώσει αρκετές δεκάδες στελεχών του στην Ευρώπη,  ώστε να εξαπολύσουν στο «εγγύς μέλλον» τρομοκρατικές επιθέσεις κατά «μαλακών στόχων» για να σπείρουν τον φόβο στο κοινό, αναφέρει έκθεση της Europol που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η τρομοκρατική οργάνωση «έχει τη βούληση και την ικανότητα» να πλήξει  «σκληρούς» και «μαλακούς» στόχους στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στις χώρες που μετέχουν στο διεθνή συνασπισμό κατά του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους», αναφέρει η υπηρεσία. «Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. που συμμετέχουν στο συνασπισμό αυτό θεωρούνται νόμιμοι στόχοι απ' το Ισλαμικό Κράτος», λέει η Europol υποστηρίζοντας ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο η Γαλλία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Βρετανία.

Η έκθεση προειδοποιεί ότι καθώς το «Ισλαμικό Κράτος» αποδυναμώνεται και υφίσταται ήττες στη Συρία και το Ιράκ, ξένοι μαχητές μπορεί να επιστρέψουν με τις οικογένειές τους στην Ευρώπη συνιστώντας μια μακροπρόθεση απειλή για την ασφάλεια. «Σύμφωνα με εκτιμήσεις ορισμένων μυστικών υπηρεσιών αρκετές δεκάδες άτομα, που λαμβάνουν εντολές απ' το ''Ισλαμικό Κράτος'' ενδέχεται να βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη και να ετοιμάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις», λέει η Europol.

Προειδοποιεί ακόμη ότι τρομοκρατικοί πυρήνες ή «μοναχικοί λύκοι» μπορεί να χρησιμοποιήσουν τακτικές που αναπτύχθηκαν στη Συρία και το Ιράκ -περιλαμβανομένων των παγιδευμένων με εκρηκτικά αυτοκινήτων- για να πλήξουν στόχους στην Ευρώπη. Δεν αποκλείεται δε να χρησιμοποιήσουν στις επιθέσεις τους αυτόματα, όπλα με λεπίδες και οχήματα.
Η Europol λέει ότι το «Ισλαμικό Κράτος» ενδέχεται να εξαπολύσει επιθέσεις κυρίως κατά «μαλακών στόχων» αντί καλύτερα προστατευμένων στόχων όπως εγκαταστάσεις της αστυνομίας, του στρατού και υποδομές.

Ως «μαλακοί στόχοι» περιγράφονται χώροι μεγάλης συγκέντρωσης πολιτών, οι οποίοι δεν είναι "οχυρωμένοι". Θεωρούνται ευάλωτοι, απροστάτευτοι κι η ασφάλειά τους δεν είναι πρωταρχική αποστολή. «Μαλακοί στόχοι» θεωρούνται σχολεία, εμπορικά κέντρα, υπαίθριες αγορές,  συρμοί τρένων-μετρό-τραμ, αθλητικές εγκαταστάσεις.
«Τα ''τυφλά'' χτυπήματα ασκούν τεράστια επίδραση στον ψυχισμό των ανθρώπων, πράγμα που είναι κι ένας απ' τους βασικούς στόχους της τρομοκρατίας: να σπείρουν τον πανικό στον πληθυσμό», λέει η έκθεση.Στρατολογούν ευάλωτους πρόσφυγες

Παράλληλα η Europol προειδοποιεί ότι οι στρατολόγοι του «Ισλαμικού Κράτους» βάζουν στο στόχαστρό τους ευάλωτους πρόσφυγες στην Ευρώπη για να τους ριζοσπαστικοποιήσουν σε μια προσπάθεια να φουντώσουν ακόμη περισσότερο το αντιμεταναστευτικό μένος στη Γηραιά Ήπειρο. «Δεδομένου ότι συμφέρει τους τζιχαντιστές να φουντώσουν τη μεταναστευτική κρίση και να στρέψουν μερίδα του ευρωπαϊκού πληθυσμού κατά εκείνων που ζητούν άσυλο, υπάρχει ο κίνδυνος διείσδυσης σε προσφυγικούς καταυλισμούς», αναφέρει η ανακοίνωση.

Post a Comment

Previous Post Next Post