ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕΤΑΞΥ ΗΠΑ ΚΑΙ ΚΙΝΑΣ - ΚΑΤΕΣΧΕΣΑΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ DRONE


Σε επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας, με τη διατύπωση του αιτήματος επιστροφής του, διατύπωσε η Ουάσιγκτον για ένα υποβρύχιο μη επανδρωμένο όχημα που "συνέλαβαν" οι Κινέζοι. Το όχημα προερχόταν από ένα ωκεανογραφικό σκάφος των ΗΠΑ, που βρισκόταν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Το συμβάν, το πρώτο του είδους τα τελευταία χρόνια, συνέβη χθες στον Κόλπο Σούμπικ, στα ανοικτά των Φιλιππίνων, καθώς το USNS Bowditch, ένα σκάφος ωκεανογραφικής έρευνας, ετοιμαζόταν να παραλάβει το UVV, διευκρίνισε Αμερικανός αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, το UVV χρησιμοποιείτο για μετρήσεις της αλατότητας και της θερμοκρασίας του νερού, δεδομένα ιδιαίτερα κρίσιμα για το στόχο των UVVs των ΗΠΑ. Κατά την ίδια πηγή, το σκάφος χειρίζονταν πολίτες, παρότι ανήκει στο αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό.

Η αλατότητα και η θερμοκρασία του νερού είναι κρίσιμοι παράγοντες όσον αφορά τη μετάδοση του ήχου κάτω από την επιφάνεια του νερού, από στρατιωτική άποψη. Η ακριβής γνώση τους είναι απόλυτα απαραίτητη για τη ρύθμιση των σόναρ και προκειμένου οι κυβερνήτες των υποβρυχίων να είναι σε θέση να μειώνουν το θόρυβο όταν κινούνται.

Η κυριαρχία σε μεγάλα τμήματα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας αμφισβητείται από γειτονικές χώρες (Κίνα, Φιλιππίνες, Βιετνάμ κ.ά.). Το Πεκίνο έχει εξοπλίσει με στρατιωτικά μέσα μια σειρά νησίδων στο πλαίσιο της διένεξης και οι Αμερικανοί διεξάγουν συχνά περιπολίες στα ανοικτά των κινεζικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, στο όνομα της προάσπισης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας σε αυτή την περιοχή, από την οποία περνούν στρατηγικής σημασίας ναυτικές οδοί.

MSN NEWS

Post a Comment

Previous Post Next Post