ΜΟΙΑΖΕΙ ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΣ Ο ΠΑΝΑΓΙΟΣ ΤΑΦΟΣ


Από τον Πατέρα Αχίλλιο Τσούτσουρα
Με κομμένη την ανάσα η ανθρωπότητα, πέραν θρησκευτικής αντίληψης ή εθνικότητας, παρακολουθεί το τελευταίο διάστημα τα νέα στοιχεία που φέρνουν στο φως οι εργασίες συντήρησης του Πανάγιο Τάφου στα Ιεροσόλυμα.

Πολλοί μιλούν για «συγκλονιστικές αποκαλύψεις», ενώ μαρτυρίες που προκαλούν δέος έρχονται όχι μόνο από χριστιανούς, αλλά και από αλλόθρησκους.
Από την άλλη, ο επικριτικός αντίλογος θέλει όλα όσα συμβαίνουν να αποδίδονται στην υπερβολή του θρησκευτικού συναισθήματος, όμως ακόμη και διακεκριμένοι επιστήμονες μιλούν για έναν «ζωντανό τάφο»!
Μιλήσαμε με τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου π. Αχίλλιο Τσούτσουρα, ο οποίος διακρίνεται για την εμπεριστατωμένη και ψύχραιμη προσέγγιση των πραγμάτων στις απόψεις του.
Ο ίδιος, αν και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στους Αγίους Τόπους, λίγο πριν το ραντεβού για τη συνέντευξη, είχε φροντίσει να έρθει σε επαφή με πολλούς «Αγιοταφίτες» Έλληνες κληρικούς, για να αποκομίσει τις πλέον «φρέσκες» εξελίξεις.
Και η σωρεία μαρτυριών των οποίων έγινε κοινωνός, δε χωρούν για τον ίδιο αμφιβολία: Ο τάφος ανήκει στον Ιησού Χριστό και είναι «ζωντανός».
Όπως χαρακτηριστικά εξηγεί «σαφώς και μιλάμε για συνταρακτικές αποκαλύψεις, αν και κατά τη ταπεινή μου γνώμη θα έπρεπε να το περιμένουμε αυτό. Ξέρουμε δηλαδή ακριβώς ότι αυτός είναι ο Πανάγιος Τάφος και ότι είναι ο χώρος που ακούμπησαν το σώμα του Ιησού».

«ΔΕΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΩΔΙΑ ΠΑΝΤΟΥ»

«Το συνταρακτικό δικαιολογείται, κατά τον Πρωτοσύγκελο, γιατί όπως του είπαν και οι Αγιοταφίτες με συγκίνηση, δέος και χαρά, βλέπουν ότι ο τάφος είναι ζωντανός. Δηλαδή σα να ακούμπησες το νεκρό σώμα του Ιησού χθες. Αυτό το είπαν βέβαια και οι επιστήμονες και όχι μόνον οι πιστοί ή οι κληρικοί. Θα σας παραπέμψω στην καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, επικεφαλής της διεπιστημονικής ομάδας, κ. Αντωνία Μοροπούλου που είπε χαρακτηριστικά ότι «αυτό που μας συγκλονίζει όλους, είναι ότι ο Τάφος του Ιησού είναι ένας τάφος ζωντανός. Εκπέμπει το μήνυμα της Ανάστασης και της ελπίδας κι είναι εκείνο που μας επηρέασε και μπορέσαμε να δουλέψουμε».
Αυτό ακριβώς λένε και όσοι βρέθηκαν στο σημείο. Το ομολογούν όχι μόνον χριστιανοί, αλλόθρησκοι και άθεοι που εργάζονται εκεί. Όσο κάτω κι αν βρίσκονται από την επιφάνεια της γης, αντί να υπάρχει δυσοσμία από έναν χώρο που ήταν κλειστός μετά από τόσα χρόνια, κυριαρχεί διάχυτη μία ευωδία μοναδική, φανταστική και τόσο δυνατή, που δεν μπορούν να εργαστούν»!

«ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΤΑ ΕΚΣΚΑΠΤΙΚΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ»

Ο πατέρας Αχίλλιος διηγήθηκε στο onlarissa.gr μία ακόμη μαρτυρία Αγιοταφίτη κληρικού, ο οποίος αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό που προκάλεσε δέος σε πλήθος ανθρώπων που έγιναν μάρτυρες. «Μετά τη γνωστή μπεζ πλάκα που βρέθηκε, ανακαλύφθηκε και μία ακόμη γκρι. Εκεί όταν έφθασαν τα εκσκαπτικά μηχανήματα, σταμάτησαν από μόνα τους να λειτουργούν μπροστά στα απορημένα μάτια όλων».

ΕΙΝΑΙ ΘΑΥΜΑ;

Μεταφέροντας τα συναισθήματα εκείνων που βιώνουν καθημερινά δια ζώσης τις εξελίξεις, ο Λαρισαίος κληρικός είπε: «Επικρατεί μυστική χαρά σε όλους. Μία μεγάλη χαρά και πληρότητα γιατί μέσα από την αποκατάσταση του σπουδαιότερου μνημείου του χριστιανισμού, συντελείται ένα μέγα θαύμα. Πάρα πολλοί αλλόδοξοι είδαν από κοντά και ακόμη και των σκληρών οι καρδιές μαλάκωσαν, όταν άνοιξε ο τάφος που ακούμπησε νεκρό το σώμα του Ιησού. Βλέπουν ότι το χθες ζει στο σήμερα. Σα να είναι τώρα ο χρόνος που συνέβη το γεγονός της Ανάστασης του Κυρίου μας.»

«ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ…»

Κληθείς τέλος να σχολιάσει την αμφισβήτηση που δέχονται όλες αυτές οι αποκαλύψεις, με ήρεμο βλέμμα τόνισε πως «οι εχθροί της πίστεως πάντα έχουν μία τάση να αμφισβητούν τα όσα η Εκκλησία πιστεύει. Μην ξεχνάτε πως έχουμε έναν ολόκληρο χριστιανικό κόσμο που έχει την πνευματική του αναφορά στον Πανάγιο Τάφο, με ότι αυτό σημαίνει για τις σημερινές αποκαλύψεις».
Να σημειωθεί πως ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου είχε την ευκαιρία να παραστεί τον περασμένο Ιούνιο με μία ομάδα κληρικών, στον αγιασμό που τελέστηκε στον Πανάγιο Τάφο επ’ αφορμή της έναρξης των εργασιών συντήρησης. Από την επίσκεψη αυτή είναι και το παρόν φωτογραφικό υλικό.

Ρεπορτάζ: Απόστολος Ράιδος
ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Post a Comment

Previous Post Next Post