ΔΙΕΡΡΕΥΣΑΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΙΝΕ ΤΟΝ ΓΑΜΠΡΟ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ


Για τους αυλικούς και την οικογένεια του 'σουλτάνου' Ερντογάν όχι μόνο δεν ισχύει η σκληρή αντιτρομοκρατική νομοθεσία, αλλά ψηφίζονται ειδικοί νόμοι για την προστασία τους και τη διασφάλιση των προνομίων τους.


Οπως αποδεικνύεται από τα χιλιάδες μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του γαμπρού του Ταγίπ Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, που διέρρευσαν από τα Wikileaks, ο νυν υπουργός Ενέργειας της γείτονος μερικά χρόνια ως διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Calik συμμετείχε ενεργά στην εισαγωγή πετρελαίου στην Τουρκία από το... Ισλαμικό Κράτος (ISIS)!

Οχημα για το περίφημο λαθρεμπόριο πετρελαίου του ISIS προς την Τουρκία και άρα για τη χρηματατοδότηση της οργάνωσης με ζεστές λίρες Τουρκίας ήταν η εταιρεία Powertrans, η οποία από το 2012 είχε εξασφαλίσει με νόμο Ερντογάν αποκλειστικά δικαιώματα εισαγωγής πετρελαίου από το Βόρειο Ιράκ. Η νομοθεσία πέρασε στις 11 Νοεμβρίου του 2011 και απαγόρευε όλες τις εισαγωγές, εξαγωγές και μεταφορές πετρελαίου ή υποπροϊόντων του από και προς την Τουρκία για όλες τις εταιρείες πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων.

Την Powertrans είχαν ιδρύσει ο Αχμέτ Μουχασίογλου και η Grand Fortune Ventures. Οι μετοχές του Μουχασίογλου λίγο πριν από την ψήφιση της νομοθεσίας πωλήθηκαν στη Lucky Ventures με έδρα τη Σιγκαπούρη, η οποία μαζί με την Grand Fortune Ventures είχαν στο μεταξύ μεταφέρει την έδρα τους στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Η ιδιοκτησία των εταιρειών παρέμενε άγνωστη μέχρι το 2015, όταν το τουρκικό περιοδικό 'Nokta' αποκάλυψε ότι η Powertrans ήταν θυγατρική της Calik Holding, της οποίας διευθύνων σύμβουλος ήταν ο γαμπρός του Ερντογάν, Αλμπαϊράκ, πριν γίνει υπουργός.

Η Powertrans είχε βρεθεί στο μικροσκόπιο των μμε και υπηρεσιών από το 2014 και μάλιστα είχε γίνει και επίσημη διαμαρτυρία το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο από την ιρακινή κυβέρνηση. Ως απάντηση, η τουρκική κυβέρνηση πέρασε νέο νόμο που επέκτεινε τα προνόμια της Powertrans.

Στα e-mails του Αλμπαϊράκ περιγράφεται επίσης όλη η εικόνα τού πώς ακριβώς λειτουργεί ο μηχανισμός προπαγάνδας του κυβερνώντος κόμματος αλλά και η προσπάθεια ελέγχου των μέσων ενημέρωσης. ?

Το γενικό πρόσταγμα

Ο Αλμπαϊράκ έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με την Powertrans, όμως στα e-mails εμφανίζεται να ελέγχει θέματα, όπως προσλήψεις, απολύσεις και μισθοδοσία. Σε μηνύματα με δικηγόρο καταγράφεται η προετοιμασία δημόσιας διάψευσης των κατηγοριών με τον δικηγόρο να προτείνει τη διατύπωση 'Ο πελάτης μου δεν έχει πλέον καμία σχέση με την εταιρεία', για να λάβει την απάντηση 'Τι εννοείς ''πλέον δεν έχει καμία σχέση''; Ποτέ δεν είχε καμία σχέση!'.

Εμπλοκή στον Τύπο. Σε άλλο μήνυμα με ημερομηνία 11 Ιανουαρίου 2016, ο Αλμπαϊράκ εμφανίζεται να πιέζει για να διατηρηθεί υπό κρατικό έλεγχο ή να πωληθεί σε εταιρεία που έχει σχέση με το καθεστώς ο τρίτος δημοφιλέστερος όμιλος μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία, Ipek. Η αστυνομία έκλεισε τον όμιλο Ipek Group το 2015 και ο Αλμπαϊράκ ξεκαθαρίζει ότι δεν πρέπει να επιστραφεί στους ιδιοκτήτες του.

Post a Comment

Previous Post Next Post