Ο ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΙΣ ΗΠΑ ΩΣ ΥΠΑΙΤΙΟ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ


Ο πρόεδρος της Ρωσίας Β.Πούτιν, με προσωπική παρέμβασή του "απάλλαξε" από τις όποιες ευθύνες την τουρκική κυβέρνηση και έδειξε ως ενόχους για την δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή στην Μόσχα και κατέδειξε δυνάμεις που "αντιστρατεύονται" την συμφωνία ειρήνευσης στην Συρία, "δείχνοντας" τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, με δήλωσή στην οποία προέβη πριν από λίγο.

Η έρευνα έχει ξεκινήσει. Η Ρωσία θέλει να ξέρει ποιος έδωσε εντολή για τη δολοφονία. Η μάχη της τρομοκρατίας μόνο θα ενισχυθεί μετά από αυτό», δεσμεύθηκε ο Πούτιν, μιλώντας μπροστά στις κάμερες κατά την έναρξη της έκτακτης σύσκεψης που συγκάλεσε, με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τους επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας.

Αυτή η δολοφονία είναι αναμφισβήτητα μια προβοκάτσια η οποία στοχεύει στην υπονόμευση της βελτίωσης των σχέσεων  Ρωσίας- Τουρκίας αλλά και στον εκτροχιασμό της ειρηνευτικής διαδικασίας για τη Συρία που επιχειρείται από την Ρωσία, την Τουρκία το Ιράν και άλλες χώρες.

 Η καλύτερη απάντηση που έχουμε να κάνουμε είναι να πολεμήσουμε την τρομοκρατία.

Στην Τουρκία  πρόκειται να μεταβεί ειδική ομάδα ερευνών η οποία θα συνεργαστεί με τις τουρκικές αρχές προκειμένου α δούμε ποιος οργάνωσε αυτή τη δολοφονία και ποιος έδωσε την εντολή Αυτό είναι κάτι που συμφωνήσαμε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν".

Ακόμη ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα ενισχυθεί η ασφάλεια στις τουρκικές διπλωματικές αποστολές στη Ρωσία.

Εξήρε τον Αντρέι Καρλόφ για τις υπηρεσίες που προσέφερε ως διπλωμάτης και τόνισε ότι η Μόσχα θέλει να μάθει ποιος έδωσε την εντολή για τη δολοφονία του.

«Ηταν ένας εξαιρετικός διπλωμάτης, τον γνώριζα προσωπικά», είπε ο Ρώσος πρόεδρος για τον πρεσβευτή της χώρας του στην Τουρκία, ο οποίος έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης σε γκαλερί στην Αγκυρα. Ακόμη, μίλησε με θερμά λόγια, για τη συνεισφορά του Καρλόφ στην αποκατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Ρωσία.

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Απώλεια για όλο τον κόσμο
«Είχε εργαστεί σκληρά για να βοηθήσει τη Ρωσία και την Τουρκία να ξεπεράσουν την κρίση στη σχέση τους μετά από την κατάρριψη του SU-24 κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία», είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζακχάροβα, μιλώντας για τον Αντρέι Καρλόφ. «Είναι μεγάλη απώλεια για εμάς, αλλά και για όλο τον κόσμο, γιατί ο πρεσβευτής μας είχε επικεντρώσει τις προσπάθειές του στην επίλυση της συριακής κρίσης και την αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιοχή», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε πριν από λίγο τη δολοφονία του πρέσβη της Ρωσίας στην Άγκυρα, Αντρέι Καρλόφ, καταγγέλλοντας μια «προβοκάτσια» με στόχο να πληγούν οι διμερείς σχέσεις.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, ο πρόεδρος Ερντογάν ανέφερε ότι συνομίλησε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στόχος της δολοφονίας ήταν να πληγεί η εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, επέμεινε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι συμφώνησαν με τον Πούτιν πως η συνεργασία της Άγκυρας με τη Μόσχα και η αμοιβαία αλληλεγγύη αντίθετα θα ενισχυθούν στο πλαίσιο των κοινών προσπαθειών αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επιβεβαίωσε ότι ο δράστης της επίθεσης ονομαζόταν Μεβλούτ Μερτ Αϊντιντάς και ήταν επί δυόμισι χρόνια στέλεχος μιας μονάδας αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας της Άγκυρας.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε την επίθεση μια ενέργεια η οποία στρέφεται εναντίον του τουρκικού λαού και του τουρκικού κράτους, ενώ επέμεινε πως πρόκειται για μια ξεκάθαρη προβοκάτσια για να πληγεί η διμερής σχέση της Άγκυρας με τη Μόσχα.

Ανέφερε πως την ίδια άποψη εξέφερε και ο Πούτιν στη συνδιάλεξή τους.

Για τον αρχηγό του τουρκικού κράτους, η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες όσον αφορά την απομάκρυνση των αμάχων από το Χαλέπι της Συρίας αποδεικνύει την αμοιβαία αλληλεγγύη.

Η σχέση Τουρκίας-Ρωσίας είναι σημαντική τόσο για την τουρκική κυβέρνηση όσο και για την περιοχή, συμπλήρωσε και τόνισε προς όσους θέλουν να την πλήξουν πως δεν θα το επιτύχουν.

PRONEWS.GR

Post a Comment

Previous Post Next Post