ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΡΩΜΑΕΙ ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ


Γράφει ο Κανέλλος Βασίλειος

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Το 1998 σε μια επισιτιστική επιχείρηση στα Βριλλήσια κλήθηκα να βρω διεξόδους εξυγείανσης διότι τα τελευταία 2 χρόνια παρουσίαζε έλειμμα. Ηταν βέβαιο οτι αν αυτό συνεχιζόταν, η επιχείριση θα έκλεινε.

Μελετώντας τα οικονομικά των τελευταίων 3 ετών ανακάλυψα οτι ενώ ήταν απολύτως κερδοφόρα, άρχισε να παρουσιάζει κάμψη για ανεξήγητο λόγο.

Ακολουθώντας το κουβάρι μέχρι το τέλος του κατέληξα στο ότι οι 2 ιδιοκτήτες είχαν τοποθετήσει ισάριθμους managers για να ελέγχουν την επένδυση τους και να κουμαντάρουν την εταιρεία. Ο ένας εξ' αυτών δημιουργούσε αλόγιστα λειτουργικά έξοδα. Επεισε τους ιδιοκτήτες να δανειστούν ενώ ταυτόχρονα αύξησαν τις αποδοχές των υπαλλήλων πάνω από το λογικό όριο εκείνης της εποχής. Επεδίωκε την χαλαρότητα με αποτέλεσμα να πέσει το επίπεδο των υπηρεσιών. Ετσι άρχισε το πελατολόγιο να συρρικνώνεται με αποτέλεσμα να χρειαστεί και άλλος δανεισμός. Οταν ο κόμπος έφτασε στο χτένι, έκοψαν τα χρήματα στο προσωπικό και πλήρωναν ελάχιστα έως καθόλου.Οι πληρωμές γίνονταν ως έναντι λόγω οικονομικών δυσκολιών. Εριχναν το βάρος στο κακό προσωπικό. Το 50% έφυγε για άλλα καταστήματα και το 10% προέβη σε καταγγελίες ώστε η επιχείριση αναγκάστηκε να κλείσει.


Δύο χρόνια μετά σε μια συζήτηση σε άλλον εργασιακό χώρο, άκουσα χωρίς να γίνω αντιληπτός τον manager εκείνον να καυχιέται για το πως μέσα σε 18 μήνες κατάφερε να μετατρέψει μια υγιή επιχείριση σε κρανίου τόπο ώστε ο εντολέας του να μπορέσει να την εξαγοράσει για ένα κομμάτι ψωμί.

ΚΑΙ ΛΕΩ ΕΓΩ...
Ακούω διαρκώς για μια Ελλάδα η οποία είναι στο όριο της κατάρρευσης. Ακούω για σωτηρία από την πτώχευση και παροχή βοήθειας από τους πλούσιους γείτονες. Από αυτούς που αλτρουιστικά προσφέρθηκαν να νοικοκυρέψουν τον κακό Ελληνα. Τον ανεπρόκοπο, τον απρογραμμάτιστο, τον ατίθασο, τον τεμπέλη της Ευρώπης. Αποφάσισα να κάτσω και να ψάξω τα νούμερα γιατί με έμαθαν στο σχολείο οτι η αλήθεια των μαθηματικών είναι απόλυτη.

ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
1. Είμαστε μια χώρα που ελέγχει μια χερσαία και θαλάσσια έκταση όση είναι η Γερμανία και η Αυστρία μαζί (450.000 τετρ. χιλιόμετρα), αφού εκτεινόμαστε από την Αδριατική ως τις ακτές του Λιβάνου (περιλαμβανομένης της Κύπρου μας) και από το τριεθνές στον Έβρο ως ανοιχτά της Λιβύης. Χρειάζονται 2 ώρες ταξίδι με το αεροπλάνο για να πας από το πιο δυτικό άκρο την Κέρκυρα στο πιο ανατολικό άκρο του Ελλαδικού χώρου την Λάρνακα....σαν να πετάς δηλαδή από τις Βρυξέλλες προς τη Μασσαλία.


2. Στον κόσμο ζουν συνολικά 17.000.000 Ελλαδίτες, Κύπριοι, Βορειοηπειρώτες, Κωνσταντινουπολίτες, Ίμβριοι, Τενέδιοι, Πόντιοι και τόσοι άλλοι

3. Είμαστε 2οι στον κόσμο σε καταθέσεις στην Ελβετία.

4. Δεχόμαστε 16.000.000 τουρίστες τον χρόνο και διαθέτουμε μια σημαντική τουριστική βιομηχανία.

5. Έχουμε τρία πολύ μεγάλα ναυπηγεία που κατασκευάζουν κάθε είδος πλοίου .

6. Έχουμε βιομηχανίες αμαξωμάτων που κατασκευάζουν βαρέα φορτηγά, λεωφορεία, τρόλεϊ, βαγόνια τραίνων, επικαθήμενα, μπετονιέρες, βυτία κλπ.

7. Διαθέτουμε 2.400 υπερδεξαμενόπλοια και μεγάλα φορτηγά πλοία είμαστε έτσι 1οι στον κόσμο στην εμπορική ναυτιλία, ενώ άλλα 1.500 τεράστια τάνκερ και φορτηγά έχουν οι Κύπριοι πλοιοκτήτες -5οι στον κόσμο. Ας μην σκεφτούμε πόσα από αυτά είναι υπό ξένη σημαία γιατί θα τρελλαθούμε.

8. Είμαστε 2οι παγκοσμίως στο πρόβειο γάλα, 3οι στις ελιές, 3οι παγκοσμίως στον κρόκο, στα ακτινίδια, στα ροδάκινα.

9. Είμαστε 1οι στον κόσμο σε νικέλιο, 1οι σε λευκόλιθο, 1οι στον κόσμο σε υδρομαγνησίτη, 1οι στον κόσμο σε περλίτη, (1.600.000 τόννοι), 2οι παγκοσμίως σε μπετονίτη (1.500.000 τόννοι), 1οι στην ΕΕ σε βωξίτη (2.174.000 τόννοι), 1οι και σε χρωμίτη, 1οι και σε ψευδάργυρο, 1οι και σε αλουμίνο.

10. Έχουμε την 2η καλύτερη Πολεμική Αεροπορία στο ΝΑΤΟ (μετά τις ΗΠΑ, ενώ οι Τούρκοι είναι προτελευταίοι), ενώ έχουμε και το 2ο καλύτερο Πολεμικό Ναυτικό στο ΝΑΤΟ, με την Τουρκία να είναι ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ!

11. Έχουμε νοτίως της Κρήτης 175 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο, το 3ο μεγαλύτερο κοίτασμα παγκοσμίως. Εντωμεταξύ ο χρυσός που υπάρχει στην Θράκη μας αξίζει γύρω στα  38 δις ευρώ. Έχουμε εκεί, στην Μακεδονία και την Θράκη , τα 3 μεγαλύτερα κοιτάσματα χρυσού της Ευρώπης. Η αξία του πετρελαίου και του αερίου μας είναι κοντά στα 10.000.000.000.000 (10 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΛΑΡΙΑ !) όπως αναφέρει τοΓεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.


ΠΟΣΟ ΠΟΛΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ
Οι Έλληνες όχι μόνο δουλεύουν, αλλά εργάζονται μάλιστα περισσότερο από όλους τους ομολόγους τους σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Σύμφωνα με την έρευνα του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), ο μέσος Έλληνας εργαζόμενος δουλεύει 2.017 ώρες το χρόνο.

Την παγκόσμια πρωτιά πάντως, την κρατάνε οι Νοτιοκορεάτες, ενώ οι Ολλανδοί εργάζονται κατά μέσο όρο 1.377 ώρες το χρόνο, το λιγότερο δηλαδή, σε όλη την Ευρώπη.

Στη δεύτερη θέση των λιγότερο εργαζομένων βρίσκονται οι Γερμανοί, με 1.408 ώρες το χρόνο.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι Ολλανδία και Γερμανία είναι από τις πιο παραγωγικές χώρες στην Ευρώπη κάτι που έχει να κάνει με την τεχνογνωσία που έχουν να επιδείξουν οι χώρες αυτές, αλλά και με τα μικρότερα ποσοστά διαφθοράς.

Τα στοιχεία που καταρρίπτουν τον μύθο του "τεμπέλη Έλληνα":

Περισσότερες ώρες εργασίας για το σύνολο της απασχόλησης:
1.Ελλάδα, 2.Ουγγαρία, 3. Πολωνία, 4. Εσθονία, 5. Τουρκία, 6. Τσέχικη Δημοκρατία, 7. Ιταλία, 8.Σλοβακία, 9. Πορτογαλία, 10.Ισλανδία

Λιγότερες ώρες εργασίας για το σύνολο της απασχόλησης:
1.Ολλανδία, 2.Γερμανία, 3.Νορβηγία, 4.Γαλλία, 5.Δανία, 6.Ιρλανδία, 7.Βέλγιο, 8.Αυστρία, 9.Λουξεμβούργο, 10.Σουηδία

Οι περισσότερο παραγωγικές χώρες:
1.Νορβηγία, 2.Λουξεμβούργο, 3.Ιρλανδία, 4.Ολλανδία, 5.Βέλγιο, 6.Γαλλία, 7.Γερμανία, 8.Δανία,9.Σουηδία, 10.Αυστρία

Οι λιγότερο παραγωγικές χώρες:
1.Πολωνία, 2.Ουγγαρία, 3.Εσθονία, 4.Τουρκία, 5.Τσέχικη Δημοκρατία, 6.Πορτογαλία, 7.Ελλάδα, 8.Σλοβακική Δημοκρατία, 9.Σλοβενία, 10.Ισλανδία


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...
Καταλήγω πλέον στο συμπέρασμα οτι η (επιχείριση - χώρα) έχει κεφάλαια ικανά να της προσφέρουν όσα χρειάζεται, έχει εργατικό δυναμικό το οποίο να την υποστηρίξει. Το πρόβλημα λοιπόν είναι οι Managers που ανέλαβαν επι σειρά ετών να την μπουμπουνίσουν για να μπορέσει  αγοραστεί φθηνά εκ μέρους των αφεντικών τους. Εκλογές έρχονται !!! Προσοχή στον manager που θα επιλέξετε !!!

Post a Comment

Previous Post Next Post