ΕΥΡΩΠΗ - ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ


eu-turkey

Εχουμε συνέχεια στην κόντρα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στο lobby των  Βρυξελλών και της Αγκυρας, η οποία κορυφώθηκε με το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για πάγωμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, έδωσαν οι δύο πλευρές, με τον Ταγίπ Ερντογάν να λέει μέσα στο Σαββατοκύριακο πως οι Ευρωπαίοι πρέπει 'να μάθουν τα όριά τους', τον δε Μάνφρεντ Βέμπερ του ΕΛΚ να απαντάει πως 'η Τουρκία δεν θα γίνει μέλος της ΕΕ' και πως 'δεν θα επιτρέψουμε να εκβιαστούμε'.

Στον νέο γύρο αντιπαράθεσης πήρε μέρος επίσης ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να αποφασίσουν με ποιον είναι, με την Τουρκία ή με τους τρομοκράτες, και ο πρόεδρος του Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Ζεεχόφερ, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι 'δεν θα επιτραπεί στην Τουρκία να εκβιάζει'.

Η τουρκική πλευρά, όπως γενικότερα το τελευταίο διάστημα, κράτησε ιδιαίτερα υψηλά τους αντιευρωπαϊκούς τόνους, με τον Ερντογάν σουλτάνο να φτάνει στο σημείο να ισχυρίζεται πως: 'Η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο έχουν τη δυνατότητα να παρατείνουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τι σας νοιάζει εσάς; Το Ευρωκοινοβούλιο κυβερνάει τη χώρα ή η κυβέρνηση της Τουρκίας; Μάθετε τα όριά σας! '.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ναι μεν ανέφερε ότι 'η Τουρκία δεν θα γίνει μέλος της ΕΕ' και ότι 'δεν θα επιτρέψουμε να εκβιαστούμε', όμως προσπάθησε να μετριάσει λίγο το αντιτουρκικό αίσθημα που έχουν πυροδοτήσει οι τουρκικές απειλές.

Post a Comment

Previous Post Next Post