ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΜΕ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕΙΣ


Η Δομνίστα βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του Νομού Ευρυτανίας και σε υψόμετρο 1050μ. Συνορεύει δε, ανατολικά με τον Νομό Φθιώτιδας, νότια με τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας, ενώ βορειοδυτικά πρόσκειται σε όμορους Δήμους του Νομού Ευρυτανίας.

ΙστορίαΣτο μεγάλο ξεσηκωμό του γένους μας, το  1821, η  Δομνίστα έπαιξε μεγάλο και σημαντικό ρόλο, που συνδέεται με την παρουσία σε αυτόν το χώρο, της πανίσχυρης αρματολικής οικογένειας των  Γιολδασαίων.  Εδώ, στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής του βρήκε καταφύγιο ο «Σταυραϊτός της Ρούμελης» ο  Γεώργιος Καραϊσκάκης, κυνηγημένος από Τούρκους και Έλληνες. Άντλησε τη δύναμη που ήθελε και ξεκίνησε τους νέους αγώνες του…
Η Δομνίστα πρόσφερε σημαντικά και στους μετέπειτα αγώνες του Έθνους μας (Βαλκανικοί πόλεμοι, Μικρασιατική εκστρατεία), όμως σταθμό στη νεώτερη ιστορία της αποτελεί οΙούνιος του 1942, οπότε κηρύχθηκε στην πλατεία του χωριού επίσημα ο ένοπλος Αγώνας της  Εθνικής Αντίστασης  από τον αρχικαπετάνιο  Άρη Βελουχιώτη.

Δίκαια χαρακτηρίζεται ως η  «Νέα Αγία Λαύρα» του  1941 – 1944. Κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου, γίνονται λαμπρές εκδηλώσεις στο επιβλητικό μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, που βρίσκεται σε μαγευτική τοποθεσία και σε χώρο 2,5 στρεμμάτων περίπου.


ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ "ΠΑΝΤΑ ΒΡΕΧΕΙ"
Μία από τις πιο εντυπωσιακές και όμορφες περιοχές του νομού Ευρυτανίας είναι το φαράγγι Πάντα Βρέχει που βρίσκεται μεταξύ των χωριών Ροσκά και Δολιανά ή διαφορετικά Στουρνάρα (Δολιανά και Στουρνάρα είναι το χωριό) νότια του νομού.

Η ονομασία του οφείλεται στο ότι σε μία περιοχή του φαραγγιού η οποία δεν ξεπερνά σε μήκος τα 80m παγωμένα νερά που έρχονται από το απόκρημνο βουνό της Καλιακούδας στην προσπάθεια τους να γίνουν ένα με τα νερά του Κρικελιώτη ποταμού βρίσκουν διέξοδο από πηγές στις κορυφές του φαραγγιού δημιουργώντας όμορφους καταρράκτες, λόγο του μεγάλου ύψους τους όμως η ροή τους δεν συνεχής και συμπαγής αλλά διασπάται σε μία μεγάλη ακτίνα σε μικρές και μεγάλες σταγόνες δημιουργώντας μία συνεχή τεχνητή βροχή μετατρέποντας το ήδη πανέμορφο τοπίο σε μαγευτικό.

Υπάρχουν τρεις διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να προσεγγίσετε το φαράγγι, σε όλες πρέπει να οδηγήσετε με αυτοκίνητο πρώτα το οποίο συνιστούμε να είναι τύπου τζιπ και στην συνέχεια να κάνετε πεζοπορία μέσα στο ποτάμι (river trekking) για να προσεγγίσετε το σημείο Πάντα Βρέχει, όποια και αν ακολουθήσετε πραγματικά θα αποζημιωθείτε από την άγρια ομορφιά των τοπίων που θα συναντήσετε.


Διαδρομή Α
Καρπενήσι
Μεγάλο Χωριό
Κορυφή βουνού Καλιακούδας
Στουρνάρα (ή αλλιώς Δολιανά)
Γέφυρα Στουρνάρας Ροσκάς όπου ξεκινάει το river trekking στο Κρικελιώτη ποταμό ακολουθώντας την ροή του ποταμού
Τοποθεσία Πάντα Βρέχει

Διαδρομή Β
Καρπενήσι
Ράχη Τυμφρηστού
Κρίκελλο
Δομνίστα
Σκοπιά
Άγιος Χαράλαμπος
Καστανούλα
Ροσκά
Γέφυρα Στουρνάρας Ροσκάς όπου ξεκινάει το river trekking στο Κρικελιώτη ποταμό ακολουθώντας την ροή του ποταμού
Τοποθεσία Πάντα Βρέχει

Διαδρομή Γ
Καρπενήσι
Γαύρος
Προυσός
Τόρνος
Καστανιά (έξω από το χωριό)
Πρόδρομος
Ροσκά
Γέφυρα Στουρνάρας Ροσκάς όπου ξεκινάει το river trekking στο Κρικελιώτη ποταμό ακολουθώντας την ροή του ποταμού
Τοποθεσία Πάντα Βρέχει

Πεζοπορία river trekking

Η πεζοπορία στο Κρικελιώτη λοιπόν ξεκινάει από την γέφυρα Στουρνάρας Ροσκάς, πρόκειται για μία διαδρομή 40 περίπου λεπτών περπατώντας πότε μέσα στο ποτάμι πότε πάνω σε βράχους (οι οποίοι θέλουν ιδιαίτερη προσοχή ειδικά όταν είναι βρεγμένοι καθώς είναι ιδιαίτερα γλιστεροί). Κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών η στάθμη του νερού δύσκολα ξεπερνά το ύψος της μέσης ενός ενήλικα και αυτό συμβαίνει σε μερικά σημεία μόνο * κάνοντας την διάσχιση του σχετικά εύκολη ακόμη και για παιδιά (παιδιά κάποια ηλικίας βέβαια και με την συνεχή επίβλεψη ενήλικα).
Στην αρχή της πορείας μας προς στο φαράγγι θα αντικρίσουμε την κρεμαστή γέφυρα του Κρικελιώτη, συνεχίζοντας θα την διαδρομή μας στο φαράγγι μπορούμε να θαυμάσουμε κάποιους μικρούς καταρράκτες και πηγές που χύνονται στον ποταμό προμηνύοντας το φαντασμαγορικό θέαμα της βροχής με τα μικρά ουράνια τόξα του σημείου Πάντα Βρέχει. Στην βάση των καταρρακτών του Πάντα Βρέχει δημιουργούνται μικρές φυσικές πισίνες που βρέχονται με παγωμένα αλλά και συνάμα κρυστάλλινα οι οποίες προσφέρονται για όσους είναι τολμηροί για κολύμπι.

Το φαράγγι προσφέρει πολλές όμορφες εικόνες και το κάνει κατάλληλο για φωτογραφία. Άλλες δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κανείς είναι το canoe kayak και rafting για τους λάτρεις των συγκεκριμένων σπορ βέβαια.
* Σε άλλα σημεία του ποταμού η στάθμη του νερού είναι πιο χαμηλή και σε άλλα πιο υψηλή (συνήθως συμβαίνει το πρώτο), το πιο εύκολο που μπορούμε να κάνουμε είναι απλώς να αποφύγουμε τα δύσκολα σημεία είτε ακολουθώντας άλλα σημεία είτε περνώντας πάνω από βράχια με ιδιαίτερη προσοχή βέβαια.

Mountain View

Post a Comment

Previous Post Next Post